Laddat med mammor i ”Mor, Mamma, Morsan”

2:20 min

På söndag är det mors dag och som av en händelse kommer just denna vecka ut en antologi med titeln: Mor, Mamma, Morsan. Redaktörer är poeten Roberth Ericsson och Sonja Schwarzenberger, tidigare chefredaktör för tidskriften Bang. Och medverkar i antologin gör en rad kända barn, de flesta skrivande människor som Fredrik Strage, Martina Montelius och Helena von Zweigbergk. Nina Asarnoj har läst boken om deras mammor:

Det är laddat med mammor. För även i vår oheliga tid lever det där budordet kvar om att man ska hedra sin moder. Papporna hedrar vi ofta av bara farten, de är lite mer som föräldraskapets egna kommunalråd. Men att visa mamma naken, det är verkligen förbjudet. Det finns de som har brutit mot detta tabu tidigare, Kerstin Thorvall till exempel. Men det är fortfarande inte särskilt accepterat att längta till sin mammas begravning. I den här antologin är barnen ganska väluppfostrade ändå. Alla är rörande överens om att modern ska älska sitt barn. Och de flesta mammorna är tappra nog att göra det, trots krossade konstnärsdrömmar och vackra ansikten som bara radhusgrannarna fått njuta av. Men det finns mammor som inte ens orkar älska sina barn. Och då gäller att pilla in något om klass och kvinnors rättigheter och kvävande kvinnoroller, som förklaring till att den där värmande moderskärleken aldrig  infann sig. För vad skulle det annars vara?

Augustin Erbas och Kristian Lundbergs texter handlar om de där mammorna som helt har tappat greppet. Som försjönk i sig själva redan på sjuttiotalet och lämnade både barn och barnbarn på stranden. Det är berättelser som har lagt hela smärtpaketet på köksbordet. Men den allra bästa mammatexten är skriven av Martina Montelius, hon har gjort verbal konst av utanförskapet och uppväxten med den kända poetmamman, Kristina Lugn. En anarkistisk barndom i utkanten har begåvat Martina Montelius med ett skarpt dubbelseende öga som både ser normalitetens fördelar och hämtar näring från den vilda sidan. Som vuxen verkar hon ha kunnat välja var hon vill bedriva sitt mammaskap. Och kanske, kanske är det så att mammarollen inte längre i lika hög grad formas mellan kvarnstenar av bibliska påbud och samhällstryck.