Nya solkrämer behövs enligt ny forskning

2:08 min

Dagens solskyddsmedel skyddar inte tillräckligt bra mot all form av skadlig strålning från solen. Senare års forskning har nämligen visat att den så kallade UVA-strålningen är farligare än man tidigare trott.

Johan Hansson är docent i onkologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han menar att solskyddsfabrikanterna måste ta fram nya alternativ.

– Jag tror att solskyddskrämer är ett område där man måste jobba på att få ett effektivare skydd. Jag tror att det är viktigt att man blir uppmärksam på det här, tar till sig de här nya rönen och tänker på det när man ska utveckla framtidens solskyddsmedel, säger Johan Hansson.

Solens ultravioletta strålar kan orsaka skada på våra kroppar. Det är känt sedan tidigare att så kallade UVB-strålar kan orsaka hudcancer, där den allvarligaste formen är malignt melanom. De solskyddsmedel som finns i dag skyddar relativt bra mot UVB-strålar, men enligt Johan Hansson är de inte tillräckligt effektiva mot strålar med längre våglängd, så kallade UVA-strålar.

Enligt ny forskning, som i dagarna diskuteras på en konferens i Stockholm, har UVA-strålar visat sig kunna orsaka mer skada på huden än vad vetenskapen tidigare känt till.

– Det är det som egentligen är huvudfrågan i den här konferensen – ska vi se lite annorlunda på solstrålningen? Är det så att vi måste skydda oss inte bara mot UVB-strålning, den strålning som våra solskyddskrämer framförallt är effektiva mot? Vad gäller UVA finns ett skydd, men det är inte lika utvecklat, säger han.

I framtiden kan de nya rönen alltså innebära att producenter av solskyddsmedel måste arbeta fram krämer som skyddar mot UVA-strålar mer än vad de gör i dag. Men det räcker inte med krämer, enligt Johan Hansson.

– En dag som denna med stark sol så ska man mellan klockan 11 och 15 hålla sig i skuggan eller inomhus eller skydda sig på något annat sätt, med kläder, mössa, keps.

I Sverige drabbas årligen cirka 45 000 personer av någon form av cancer i huden. Den farligaste formen, malignt melanom, ökar med fyra procent varje år och även dödligheten ser ut att öka. Den som drabbas är vuxna personer men skadorna har då sedan länge grundlagts.

– Det här är ju skador i huden som grundläggs tidigt och som senare kan ge tumörer långt senare under livet, säger Johan Hansson.