Många LO-medlemmar utan inkomstförsäkring

2:13 min

Hälften av LO-förbunden saknar en inkomstförsäkring för sina medlemmar trots att många inte skulle få 80 procent av lönen om de blir arbetslösa, eftersom lönen är högre än 18 700 kronor – taket för a-kassan. Det visar en genomgång som Ekot gjort.

Ett förbund som saknar inkomstförsäkring är Byggnads där Johan Lindholm är andre ordförande.

– Nästan 90 procent av våra medlemmar ligger över taket och om ska man få en försäkring värd namnet måste man naturligtvis höja taket. Jag tycker att det är förjävligt att man tvingas till privata lösningar. Jag tror att det kommer bli en stor fråga på LO-kongressen till helgen, säger han.

Byggnads hade tidigare en inkomstförsäkring - men den blev för dyr och avskaffades. Nu letar man efter en ny modell. Arbetslösheten är, förutom just nu, ofta betydligt högre än genomsnittet.

Ett annat stort LO-förbund, IF Metall, med omkring 350 000 medlemmar, saknar också en inkomstförsäkring. Det skulle bli för dyrt resonerar man även där, eftersom deras medlemmar ofta drabbas av arbetslöshet först och mest vid en ekonomisk nedgång.

Sammanlagt saknar hälften av LO:s förbund en inkomstförsäkring, vilket motsvarar omkring 600 000 löntagare. Många av dem har löner över a-kassans tak och riskerar därmed att förlora en stor del av inkomsten vid arbetslöshet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonar att det är upp till fackförbunden att själva att avgöra om de kan erbjuda en försäkring eller inte.

– De får ju de förklara hur de har valt. Jag pekar bara på att möjligheten finns och att man kan göra det i kollektivavtal. Det är väl en poäng att där arbetslöshetsrisken är större måste man ta större hänsyn till risken och vara mer aktsam om att inte driva på så att arbetslösheten stiger på olika sätt, säger han.

Av TCO- och Saco-förbunden har alla, förutom teaterförbundet och musikernas förbund Symf, en inkomstförsäkring. De statligt anställda medlemmarna behöver ingen och inte heller tandläkare och veterinärer anser sig behöva.

Så den grupp som saknar ett skydd för inkomstbortfall är framförallt en stor grupp inom LO. Men Fredrik Reinfeldt ser inget skäl att diskutera en höjning av det nuvarande a-kassetaket på 18 700 kronor.

– Till slut måste vi föra en diskussion om när med lite högre löner är det rimligt att man antingen kompletterar med egna försäkringar eller att de fackliga företrädarna säger att det här kan vi lösa med kollektivavtalslösningar, säger han.