Svenska banker fick sänkt kreditbetyg

Två av fyra svenska storbanker fick i natt sina betyg nedgraderade av kreditvärderingsinstitutet Moody's. Nordea och Handelsbanken sänktes ett steg medan Swedbank och SEB ligger kvar på samma nivå som tidigare. Handelsbanken säger sig dock inte vara orolig över beslutet.

– Vi är inte alls bekymrade. Eftersom de förvarnade om det här tidigare i år och det inte fick någon negativ effekt, verkar marknaden ha tagit det ganska lugnt, säger Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken, till Ekot.

Swedbank och SEB kunde andas ut när Moody's strax efter midnatt kom med beskedet att det till slut bara blev Nordea och Handelsbanken, av de svenska storbankerna, som dras med i den våg av nedgraderingar som kreditvärderingsinstitutet genomfört under våren.

Bägge bankerna fick alltså sina långsiktiga kreditbetyg sänkta ett steg. Värre drabbades svenska Landshypotek, som framför allt lånar ut pengar till svenskt jord- och skogsbruk, som sänktes två snäpp.

En positiv punkt i Moody's rapport om de svenska bankerna var att de anses ha stabila framtidsutsikter. Kurvorna pekar alltså inte fortsatt nedåt.

Dessutom ligger bankernas betyg kvar på en hög nivå ur ett internationellt perspektiv. En negativ effekt av ett sämre kreditbetyg kan däremot bli högre upplåningskostnader för Handelsbanken och Nordea, eftersom risken nu bedöms som högre för att låna ut pengar till bankerna framöver.

En risk som Bengt Carlsson på Handelsbanken dock tror är liten. Han menar att marknaden inte missgynnat banken sedan det började läcka ut att en nedgradering av svenska banker var på gång.

– Snarare har skillnaden mellan vad Handelsbanken och andra banker betalar för sin upplåning ökat till Handelsbankens fördel.

Över 100 banker ingår i Moody's översyn av sektorn. I natt blev även Den Norske Bank nedgraderad. Nyligen fick också 26 spanska och 16 italienska banker sina betyg sänkta. Det är eurokrisen och regeringarnas uttalade ovilja att rädda fler banker som fått Moody's att se med större pessimism på europeiska finansbolag.