Monti vill miljardsatsa på arbetslösa ungdomar

2:00 min

Italiens premiärminister Mario Monti vill satsa 8 miljarder euro, drygt 70 miljarder kronor på arbetslösa ungdomar. Pengarna finns i EU:s strukturfonder och skulle hjälpa över 100 000 unga, var Montis budskap i går, när han återvände hem från EU:s extra toppmöte igår.

Monti vill satsa 8 miljarder euro på sysselsättning åt de unga. De italienska tv-nyheterna toppade i går kväll sändningen med premiärministerns budskap på Ungdomsforum här i Rom.

Mario Monti försökte ingjuta hopp i de hundratals unga framför honom, väl medveten om att ungdomar flyr Italien för att hitta jobb utomlands.

29 procent av Italiens strukturfonder från EU för femårsperioden 2007-2013 är ännu orörda och dessa skulle kunna hjälpa 128 000 unga, enligt teknokraten Mario Monti.

Statistiken avslöjar ett mörker. Ungdomsarbetslösheten i Italien är 35,9 procent och hör till den högsta i Europa efter Spanien, Grekland, Portugal och Kroatien.

När Monti tillträdde i november förra året sa han att ungdomarna är prioriterade, på samma sätt som Frankrikes nye president Hollande gjorde i sitt installationstal den 15 maj. Här finns en samsyn, som också delas av Europeiska centralbankens chef, italienaren Draghi.

Också han var i Rom i går i en annan sal och sa att de arbetslösa ungdomarna utgör en förlust och något som drar ner tillväxten.

Men mamman Marina med två unga söner är skeptisk till politiska uttalanden.

– Min äldre son har hittat jobb, men den yngre, som läst till arkitekt hittar inget.

– Det finns helt enkelt inga jobb, för dem, säger mamman Marina.