Spansk kris når ända till rumänska bygator

2:04 min

Arbetslösheten i södra Europa drabbar inte bara de egna ländernas befolkningar. I Rumänien arbetar numera var sjunde rumän arbetar utomlands, de flesta i Italien och Spanien. Ekot har besökt en by på rumänska landsbygden varifrån en stor del av befolkningen utvandrat till Spanien. Många av dem tvingas nu återvända efter att de förlorat jobbet.

– Vi var i Spanien, men återvände hem till släkten när min man blev av med jobbet, säger Cornelia Mircescu.

Cornelia har bytt sitt relativt bekväma arbete som hembiträde i Madrid mot ett betydligt smutsigare och mindre välbetalt på potatisåkern utanför byn Pärätu. Denna dag öser regnet ned och det är lätt att halka i leran.

Här i byn känner alla någon som varit, eller är, i Spanien för att jobba, men de flesta känner vid det här laget också någon som likt Cornelias man blivit av med jobbet.

Arbetslösheten i Spanien påverkar i allra högsta grad ekonomin här på den rumänska landsbygden, eftersom så mycket av det lilla extra i folks liv kommer från pengar som skickas hem från migranterna. Det säger Florica Hermina som driver byns fröaffär.

– De som jobbat utomlands har råd med riktigt badrum, tv och internet, säger Florina Hermina. Sånt är svårt att ha råd med för dem här i byn som bara har rumänska löner.

Omkring tre miljoner rumäner arbetar idag utomlands, och summan som de skickar hem till sina släktingar har halverats de senaste två åren. En synbar effekt på bygatan i Päretu är att många husbyggen står halvfärdiga, eftersom pengarna tagit slut.

Cornelia Mircescu på potatisåkern drömmer sig tillbaka till Spanien och önskar sina barn en framtid där, snarare än i byn här hemma i Rumänien.

– Min dotter fyller snart 18, och vad ska hon göra sen när hon har slutat skolan? Jag klarar att jobba här i leran för det var så jag växte upp. Men för henne måste det finnas en annan framtid, säger Cornelia Mircescu.