TRAFIK

Större motstånd mot Förbifart Stockholm

Motståndet ökar mot att bygga Förbifart Stockholm, en motorväg väster om Stockholm.

Enligt en ny undersökning av Demoskop föredrar 56 procent av länsborna en utbyggnad av pendeltåg och tunnelbana framför Förbifart Stockholm, det är en ökning med fem procentenheter sedan 2010.

Störst är motståndet mot Förbifarten i Skarpnäck där 78 procent hellre vill se en utbyggnad av kollektivtrafiken.

Undersökningen genomfördes mellan den 19-23 mars i år. 1 000 länbors tillfrågades per telefon. Frågan som ställdes var; i Stockholmsregionen diskuteras en ny sexfilig motorväg, Förbifart Stockholm, väster om Stockholm och en utbyggnad av nya pendeltågs- och tunnelbanelinjer. Vad anser du är viktigast att prioritera?

Det här är andra gången som Demoskop genomför undersökningen. Den första genomfördes 2010 och sedan dess har motståndet mot Förbifart Stockholm ökat med fem procentenheter.

Miljöpartiet anser att detta talar för att man istället ska satsa på att bygga ut kollektivtrafiken.

– Dessutom får vi råd med en utbyggnad som gör det möjligt för fler att resa med en snabb och effektiv kollektivtrafik. Bland annat kan vi börja bygga tunnelbana till Nacka och Hagastaden samt starta nya båtlinjer och Spårväg syd redan inom ett par år, säger Yvonne Blombäck (MP), trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting.