Osäkerhet kring krisande storbank i Spanien

1:16 min

I Spanien stoppades i dag handeln med aktierna i landets fjärde största bank, Bankia. Anledningen är osäkerhet kring hur mycket statliga räddningspengar som behövs för att förhindra att banken går omkull.

Det är oklart hur illa det egentligen är ställt med den krisdrabbade banken. Den spanska tillsynsmyndigheten hänvisar till "samverkande frågor som  kan påverka en normal handel med Bankias aktier".

Börsstoppet gäller åtminstone fram till ett styrelsemöte som banken ska ha i eftermiddag.

Bankia är Spaniens fjärde största bank och den som såvitt man vet har drabbats hårdast av förluster efter Spaniens spruckna bostadsbubbla.

Bankia förstatligades för några veckor sedan, efter det blivit klart att banken var på väg att gå i konkurs.

I går förklarade Spaniens ekonomiminister, att staten ska skjuta till de pengar som behövs. Han beräknade att det skulle behövas ytterligare 9 miljarder euro.

Men under natten har det kommit nya uppgifter i spanska medier som säger att det kommer att behövas dubbelt så mycket, mellan 15 och 20 miljarder euro.

Spanien är just nu det stora orosmolnet i den pågående krisen inom eurozonen. Ingen vet hur stora skadorna egentligen är i det spanska banksystemet.

En omfattande kris i Spanien skulle sannolikt få allvarliga följdverkningar i resten av Europa.

De spanska bankerna har redan drabbats ytterligare, genom att företag och privatpersoner har börjat ta ut sina pengar för att skydda sig mot en bankkrasch.