Överraskande inofficiella valresultat i Egypten

1:36 min

Det muslimska brödraskapets Mohamed Mursi har enligt uppgift fått flest röster i det egyptiska presidentvalet och den andra valomgången ser ut att stå mellan honom och Mubaraks siste premiärminister, Ahmed Shafiq.

De preliminära siffrorna överraskar alla bedömare. I opinionsmätningarna var det den förre utrikesministern Amr Moussa som låg bäst till - han ser ut att ha fått minst röster.

Att brödraskapet skulle lyckas mobilisera borde inte komma som någon stor överraskning, men många bedömare hade slagit sig till ro med att bröderna tappat i popularitet och att kandidaten Mohamed Mursi, som hånfullt kallats reservdäcket eftersom han var rörelsens andrahandskandidat, inte var tillräckligt karismatisk.

Men Mursis budskap om sharia och att islam är lösningen gjorde honom starkare än både den liberale islamisten Aboulfotouh och den förre utrikesministern Amr Moussa.

Det var de två som tippats som de två starkaste kandidaterna, det var de två som fick mötas i en valduell i tv. Nu blev det inte alls så och det mesta tyder på att brödraskapets Mursi kommer att möta Ahmed Shafiq i den andra valomgången i juni.

Inte heller Shafiq tippades som vinnare - hans namn fanns inte ens med bland huvudkandidaterna för ett par veckor sedan.

Han är före detta flygvapengeneral och var premiärminister under Mubaraks sista dagar, en man som anses ha starka band till militären och den forna regimen men också starka nypor att använda mot stigande brottslighet, något som oroar många egyptier.

Striden om presidentmakten kommer nu att stå mellan Egyptens två stora maktcentra - militären och det muslimska brödraskapet. Med facebook-generationen - de som tände revoltgnistan, klämd mellan de båda.