Romson underkänner regeringens miljöpolitik

2:00 min

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson underkände regeringens klimatpolitik i sitt tal till partiets kongress i Umeå som öppnade på förmiddagen. Hon avkrävde också svar av både statsministern och den nya oppositionsledaren om den svenska kärnkraftens framtid.

– Sverige står här inför ett väldigt viktigt vägval. Vägvalet att göra stora kostnadskrävande investeringar i ny kärnkraft eller att satsa på hundra procent förnybart, säger Åsa Romson, språkrör för miljöpartiet.

Språkröret Åsa Romson liknade dagens kärnkraftsdebatt vid ett eko från 70-talet, och hävdade att det är den förnybara energin och inte kärnkraft som är nyckeln till ett modernt energisystem. Och i en intervju efter talet uttryckte hon oro för var Socialdemokraterna egentligen står i kärnkraftsfrågan under den nya partiledaren Stefan Löfven.

– Vi är oroliga för om det finns falangbildningar i Socialdemokraterna som vill dra deras politik tillbaka till då man stödde kärnkraften mer hårdnackat. Nu gör de inte det vad jag ser.

I talet till kongressen kritiserade Åsa Romson regeringens klimatpolitik på fem punkter.

Att Sverige inte har någon inriktning på klimatpolitiken, att utvecklingen av förnybar energi går för långsamt, att Sverige är sämst på att bygga ut solel och sämst i EU på energieffektivisering och att det finns för stora begränsningar vid utbyggnaden av vindkraft.

Åsa Romson höll sig till klimatfrågan och undvek den stora frågan här på kongressen om vinster i friskolorna, som debatteras senare i eftermiddag.

Under eftermiddagen väljs också språkrören Gustaf Fridolin och Åsa Romson om. Åsa Romson avrundade sitt tal med att måla ut nästa riksdagsval som en hägrande strand, men vilka partier miljöpartiet ska samarbeta med, beskriver hon som ännu vara "skymt i diset".