sörmland

Han hotas av utvisning och en säker död

1:57 min

31-årige TBC-sjuke Esmatullah Momin sitter på förvaret i Flen och väntar på en ny asylprövning.
Egentligen skulle han sitta fängslad i ett plan på väg tillbaka till Afghanistan.

Civilklädd polis spårade för en dryg vecka sedan upp honom och tog honom till Migrationsverkets förvar där han idag sitter inlåst i väntan på utvisning och utan att ha blivit lyssnad på när velat träffa en läkare för sin sjukdom.

Nu sätter han allt sitt hopp till att hans bror och hans kusin inte ska ha dött förgäves när de för en tid sedan mördades av talibanerna.

Esmatullah Momin kom till Sverige våren 2010, men har fått avslag på sin ansökan om asyl.

Den senaste tiden har han levt som gömd, men polisen tog honom nyligen när han var nere för att hämta en pizza.

Esmatullah Momin berättar att han arbetade som gränspolis i Afghanistan och tätt tillsammans med den amerikanska Natostyrkan i sin hemprovins. Det innebär tre dödssynder ur ett talibanperspektiv och han fick hotbrev om att om han inte slutade skulle han dö. Smuggling av narkotika och annat är fortfarande en viktig näringskälla och att då arbeta mot smugglingen, att vara lojal med den afghanska staten och dessutom samarbeta med Nato, ja enligt Esmathullas juridiska ombud Thabo Muso, är det lika med en dödsdom om man finns inom talibanernas räckhåll.

När de inte kunde få tag på honom i Sverige så slog de till mot hans bror och hans kusin som också arbetat, som gränspolis.

Enligt Thabo Muso har talibanerna lagt ut klipp på nätet där en beväpnad talibankrigare står och anklagar Esmathullas fängslade släktingar och i ett klipp från en nyhetskanal visas sedan TV-bilder från begravningen, som uppmärksammades stort i hemlandet. Klippen kommer nu att användas som nya omständigheter för en ny prövning av Esmatullahs asylskäl.

När P 4 Sörmland i onsdags förra veckan träffade Esmatullah Momin berättade han att han mådde mycket dåligt med sin TBC och att han begärt hos Migrationsverkets personal på förvaret i Flen att få träffa en läkare, men nekats.

Istället hade han blivit erbjuden Alvedon.

När samma dag vi påtalade detta för förvarets chef, Stefan Grabos, så vägrade han att kommentera det enskilda fallet. Han säger att om det uppstått någon kommunikationsmiss när Esmatullah erbjöds Alvedon mot sin TBC istället för läkarkontakt, så är det att beklaga.

När vi ett par dagar senare, på fredagen, hade kontakt med Esmatullah Momins kamrat, Khan Sher, kunde denne berätta att Esmatullah till slut hade fått träffa en läkare, och också skulle få träffa en psykolog.