Splittrat MP debatterar vinst i friskolor

1:18 min

Under fredagen rasade debatten om vinst i friskolor. Det är Miljöpartiets stora fråga under kongressen i Umeå. Marie Åkesdotter vill förbjuda vinster.

Efter ett år på sina respektive språkrörsposter valde en enhällig kongress här i Umeå om Gustaf Fridolin och Åsa Romson.

Kongressens stora avgörande är om friskolor fortsatt ska få ta ut vinst eller inte? Under fredagen rasade debatten och i morgon fattar Miljöpartiets kongress beslut.

Partiet, väljarna och även ombuden är splittrade. Ombuden Stina Eriksson och Jan Tage Danielsson från Hudiksvall är emot.

– Jag kommer att rösta för att det inte får gå med vinst. Jag tycker inte att det är rimligt, säger Stina Eriksson.

– Det är ju till för att vi ska säga vår mening nu, och det ska vi göra, säger Jan Tage Danielsson.

Vad tror du kommer att vinna?

– Ingen vinst, säger Jan Tage Danielsson.

Förslaget som vill förbjuda vinst i friskolan står mot partiledningens förslag om en ändrad bolagsordning för företag som driver skolor, att de inte längre har vinst som syfte, men att uttag av vinst inte skulle förbjudas.

Miljöpartisten Mats Pertoft sitter i Friskolekommittén och har varit med om att ta fram partiledningens förslag. Han tror att den linjen kommer att vinna.

– Så har omröstningen varit i Miljöpartiet, de sista sex-åtta åren. Vi har oftast varit i majoritet som har röstat för Miljöpartiets friskolevänliga linje. Och så har det funnits en stor minoritet som har varit skeptisk. Jag tror ärligt talat att det är liknande i dag, säger Mats Pertoft.