Starka turkiska reaktioner efter abort-uttalande

0:57 min

I Turkiet har premiärminister Tayyip Erdogan väckt starka reaktioner efter att han jämfört aborter med en turkisk flygattack vid årsskiftet då 34 unga kurder dödades av misstag.

- Varje abort är ett Uludere, sa Tayyip Erdogan inför applåderande åhörare på en kvinnokonferens för AK-partiet och likställde att göra abort med Uludere-attacken, då 34 unga kurdiska män och pojkar dödades i slutet av förra året.

Turkiskt stridsflyg misstog dem för PKK-anhängare, i själva verket smugglade de varor vid gränsen mellan Irak och Turkiet.

Abort är tillåtet under de tio första veckorna av graviditeten i Turkiet, men premiärministern har flera gånger uppmanat kvinnor att föda fler barn och enligt turkiska medier sa han också att det är lika illa att döda ett foster i magen som att döda barnet då det fötts.

På twitter har Tayyip Erdogan skrivit samma uttalande, det har kommit en ström av reaktioner. Kritiker på twitter tycker att jämförelsen mellan en abort och en flygattack är bisarr och diskuterar om det här är ett första steg mot att förbjuda aborter i Turkiet.