Varnar för handelskrig mellan EU och Kina

1:56 min

Ett handelskrig kan vara på väg att blossa upp mellan EU och Kina. Risken är att europeisk telekomindustri blir lidande, varnar handelsminister Ewa Björling (M).  

EU-kommissionen förbereder kännbara ekonomiska åtgärder mot Kina för att Peking subventionerat sin telekomindustri.

Den svenska regeringen är mycket kritisk till Kinas subventioner och prisdumpningar men handelsminister Ewa Björling ogillar ändå starkt kommissionens förslag på strafftariffer.

– Sättet att använda såna här handelsförsvarsinstrument, det tror vi inte på. Sverige är i särklass för att mest ha röstat emot sådant här vid olika tillfällen. Vi tror inte på isolering, säger handelsminister Ewa Björling (M).

Det är en omfattande aktion som EU-kommissionen vill göra gentemot Kina. Bryssel säger att man har starka bevis för att Kina gett olagligt stöd till den egna elektronikindustrin.

Kommissionen pekar särskilt ut två företag, Huawei och ZTE. Det kommissionen förespråkar är kännbara strafftariffer på den kinesiska exporten till Europa.

Helt fel väg att gå, anser handelsministern.

– Jag tror man ska gå omvänd väg, att öppna upp för mer liberalisering, göra det enklare att handla med varandra och stället försöka påverka Kina genom att vi har ett samarbete.

Det är Europa som har mest att förlora på denna konflikt, understryker Ewa Björling. EU har 45 procent av den kinesiska telekommarknaden, Kina har 30 procent av den europeiska.

Och att kineserna kan reagera hårt och ekonomiskt kännbart för EU är mer än troligt.

– Det är ju självklart så. Det är precis det som vi är väldigt oroliga för. Stänger den kinesiska marknaden så kommer det att bli oerhört tufft för den europeiska telekomindustrin, säger handelsministern.

Ulf Persson, ansvarig för handelsfrågor hos den svenska telekomjätten Ericsson, är emot EU:s planer.

– Ericsson är ett globalt bolag med verksamhet i 180 länder. Vi är för en fri och öppen handel. Vi tror inte handelsrestriktioner och handelshinder, säger Ulf Persson.

Han vill inte ha några synpunkter på hur Kina agerar, det vet Ericsson inte så mycket om. Och det den svenska regeringen gjort hittills är Ulf Persson nöjd med

– Vi tycker att regeringen arbetar väldigt bra med den här typen av frågor och vi har ett bra samarbete med regeringen, säger Persson.