Bilister ska motiveras ställa bilen

1:29 min

Miljöpartiet vill försämra reseavdragen för bilåkare i storstäder, som har tillgång till kollektivtrafik. Det säger språkröret Åsa Romson, efter partiets beslut om att klimatskadliga subventioner ska fasas ut.

– Så att det inte går så mycket till bilåkande i storstadsområdena som det gör i dag. Där vi har kollektivtrafik ska vi satsa på kollektivtrafik och då ska reseavdraget också gynna den typen av resor, därför att det också gynnar klimatet.

Miljöpartiet har här på kongressen i Umeå beslutat att klimatskadliga subventioner ska fasas ut. Det handlar om stöd till flygplatser, eller skattelättnader till tung industri till exempel, men också vanliga reseavdrag till jobbet står på Naturvårdsverkets lista över klimatskadliga subventioner.

Men frågan om reseavdragen ska ingå i de miljöskadliga subventioner som nu ska fasas ut har delat Miljöpartiet. Ett slopat reseavdrag drabbar dem som bor på landet för hårt, menar många Miljöpartister.

Att språkröret Åsa Romson nu profilerar förslaget mot storstadsområdena kan därför ses som ett försök till jämkning.

Men Karin Svensson Smith, som är en av huvudförfattarna till partiets nya klimatpolitik, säger att också reseavdragen för människor utanför storstadsområdena kommer att försvinna.

– På sikt måste de göra det, men alternativen för människor så att man slipper flytta till städerna måste bli bättre samtidigt.

Men varför är det en sådan känslig fråga internt i Miljöpartiet?

– Jag tror att många vill värna om att man ska värna om att man ska kunna bo utanför städerna och att upplever att det är viktigt för våra väljare. Att vi ska kunna växa både i staden, vilket vi gör påtagligt, men också på landet.