FN fördömer massakern i Houla i Syrien

1:23 min

FN fördömer i mycket kraftiga ordalag den massaker i Syrien i fredags när mer än 90 människor dödades, bland dem många barn. FN-chefen Ban-Ki-Moon säger att de skyldiga måste ställas till svars.

FN-observatörer har själva varit på plats i Houla och kunnat konstatera att 92 människor dödades vid ett kraftigt anfall med både artilleri och stridsvagnar, 32 av de dödade var barn under 10 år.

FN-chefen Ban-Ki-Moon och FN-medlaren Kofi Annan säger i ett uttalande att de fördömer det som skett i starkast möjliga termer, de betecknar det som ett förfärligt och brutalt brott och som en flagrant kränkning av internationell rätt. Det visar också att den syriska regeringen inte infriat sina löften att dra tillbaka alla tunga vapen från befolkningscentra, säger de.

Även Obama-administrationen har uttryckt sin bestörtning över attacken.

Massakern ägde rum bara några dagar innan Kofi Annan ska resa till Syriens huvudstad Damaskus för sitt medlararbete, ett besök som nu får extra stor betydelse.

På onsdag ska också FNs säkerhetsråd sammankallas för att diskutera läget i landet.

Attacken i Houla förstärker sannolikt de flesta västmakters uppfattning att medlingsverksamheten varit mer eller mindre meningslös eftersom den syriska armén inte upphört med sina attacker.

I ett brev till säkerhetsrådet säger Ban Ki-Moon också att de stora bombattentat som ägt rum i Syrien på senare tid sannolikt har genomförts av etablerade terrorgrupper.