Loreen utklassade allt motstånd

3:27 min

Det blev en svensk seger i Baku när Loreen stormade in i Europas hjärtan. Det på förhand favorittippade bidraget Euphoria höll i finalen och vann tävlingen med mycket god marginal.

Alla deltagarländer förutom Italien gav det svenska bidraget poäng. Loreen fick full pott från totalt 18 länder och kunde räkna hem sammanlagt 372 poäng.

– Jag hade aldrig kunnat göra det här utan er. Tack för att ni trodde på mig, sa Loreen till tv-tittarna efter segern.

Bara en låt har fått fler poäng i en final av tävlingen tidigare. Norrmannen Alexander Rybak fick 387 poäng för låten "Fairytale".

På en andraplats efter Loreen placerade sig de äldre ryska gummorna, 259 poäng, och Serbien med 214 poäng.

Segern i Baku innebär att Eurovision Song Contest nästa år anordnas i Sverige, och att Loreen sällar sig till en liten skara svenska vinnare.

Sverige har tidigare vunnit Eurovision fyra gånger. Först ut var Abba som tog hem segern 1974 med Waterloo. Därefter har Herreys, Carola och Charlotte Nilsson vunnit tävlingen.

Med fem segrar totalt sällar sig Sverige till toppskiktet i tävlingen. Bara Irland har fler segrar, sju stycken.

De två semifinalerna och finalen i Sverige kommer att avgöras den 14, 16 respektive 18 maj 2013. Vilken stad som arrangerar är ännu inte klart.

Efter Loreens seger strömmade gratulationerna in, bland annat från statsminister Fredrik Reinfeldt som skrev:

"Stort grattis Loreen! Vilken överlägsen seger. Den bästa låten och ett fantastiskt uppträdande. Nu ser vi fram mot nästa års final i Sverige!"