Stockholm

Assange påverkar mordutredning

Hur det går för Wikileakgrundaren Julian Assange som vägrar lämna England för att förhöras i Stockholm kan få konsekvenser för hur ett mord på en 22-årig man i Gamla stan ska kunna lösas.

I november i fjol dog en 22-årig man i Gamla stan i Stockholm efter att ha blivit stucken i magen med en kniv. Två bröder är misstänkta för mordet. Båda flydde till England. men den ene vill inte bli överlämnad till Sverige och mycket hänger nu på vad som kommer att hända med fallet Julian Assange. Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige.

Det var tidigt en lördagmorgon i november ifjol som 22-åringen blev knivskuren till döds och misstankarna riktades mot två bröder. De flydde till England men greps senare där. Den ene gick frivilligt med på att överlämnas till Sverige och sitter sedan dess häktad i Stockholm men den andre broder vill inte överlämnas till Sverige, säger åklagare Joakim Eriksson till Radio Stockholm.

Joakim Eriksson hoppas på att få en viss draghjälp i utlämnandet av den andre brodern beroende på vad Högsta domstolen i Storbrittanien säger i fallet om Julian Assange.

Assange är misstänkt för sexbrott men det handlar inte om vilket brott som begåtts utan om principer; dvs har en svensk åklagare rätt att överhuvudtaget utfärda en arresteringsorder.

Högsta domstolen i Storbrittanien lämnar sitt beslut på onsdag den 30 maj och  åklagare Joakim Eriksson som utreder mordet i gamla stan får helt enkelt vänta  på det beslutet.