SVT redan igång med planer för Eurovision 2013

2:08 min

Efter Loreens seger med Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest kommer alltså nästa års europafinal att arrangeras i Sverige. Sveriges Televisions har haft en viss beredskap för detta.

– Vi visste ju att vi hade ett väldigt starkt bidrag. Så en liten grupp hos oss har varit i Oslo och lyssnat med NRK som ju gjorde det här för två år sedan, säger Eva Hamilton.

– Norge gjorde en ansats att dra den här typen av stort arrangemang till en sund nivå. Och där tror jag att SVT och Sverige har väldigt goda förutsättningar att göra det. För det är ingen här som känner för att stå på som Azerbadjan har gjort där det nästan blev till en nationalekonomisk angelägenhet.

Vad Eurovisionfinalen kommer att kosta kan inte Eva Hamilton säga i dag. Den europeiska TV-unionen EBU finansierar delvis och det är tillåtet för SVT att ha sponsorer för tävlingen. Dessutom väntas det enligt Eva Hamilton inga andra större kostnadskrävande evenemang för SVT nästa år.

– Segern i går är också en framgång för den svenska musikbranschen, säger Eva Hamilton.

I morgon ska SVT ha möte och diskutera bland annat vilken ort som får arrangera nästa års Eurovision Song Contest. Vid den tiden nästa år är Globen upptagen av ishockey-VM men den nya Friends Arena i Solna ska då vara klar. Eller så blir det i någon annan stad.

– Det är ju så lyckligt i Sverige att vi har ett antal stora arenor som skulle kunna härbärgera det här och det gäller Malmö, Göteborg och Stockholm. Och det är en sådan sak vi ganska snart måste bestämma, säger Eva Hamilton.