LO säger nej till vinster i vård, skola och omsorg

1:16 min

LO-kongressen fortsatte på söndagen och kongressen beslutade att säga nej till vinster i vård, skola och omsorg. LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har också deklarerat sitt oberoende gentemot Socialdemokraterna.

Beslutet på LO-kongressen i dag innebär att facket ska verka för en så kallad non-profitprincip inom välfärden, att det inte ska gå att ta ut vinster i vård, skola och omsorg.

– Vi vet inte hur det ska gå till men kongressen var väldigt tydlig, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Stefan Löfven fick stående ovationer och verkade känna sig trygg inför de gamla vännerna från facket. Och visst vill Löfven att LO och partiet ska fortsätta samarbeta.

– Om man har en ideologisk samsyn och en grundläggande syn på hur ett samhälle ska utvecklas så är det ju bra om man samverkar. För den fackliga-politiska samverkan har ju gjort en väldigt stor skillnad för svenska löntagare om vi tittar under 1900-talet, säger Stefan Löfven.

Hur viktigt är LO för Socialdemokraterna? Om de blir mer självständiga, kan det inte vara svårare för er att få igenom era frågor?

Nej, absolut inte. Vi ska ju naturligtvis också vara attraktiva för tjänstemannagrupper och akademiker, säger Löfven.

S-ledaren talade om arbetsvillkor och om visionen full sysselsättning. Det är positivt för samarbetet enligt LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, men han betonar samtidigt fackets friare roll.

– Framför allt vad det gäller kampen för full sysselsättning. Där tycker jag att LO ska ta fram egna förslag och trycka på oavsett vilken regering vi har. För att vi ska få en bättre politik för att människor ska få arbete. Där tycker jag att vi har mycket kvar innan vi är nöjda och jag tror nog att Socialdemokraterna kommer att känna sig ganska pressade av de förslag som vi kommer att komma fram med så småningom inom LO, säger den nyvalade ordföranden.