Loreen kan starta ny våg av musikframgångar

2:50 min

Svensk musik är redan internationellt framgångsrik. Efter Loreens vinst i Eurovision song contest stärks den positionen ytterligare.

Det sägs att en framgång i tävlingen gynnar hela musikbranschen.

– Sverige är väldigt bra på att ta fram bra låtar. Men vi har saknat artistar som på senare tid når ut brett. Men här har vi ett exempel som kan nå ut, säger Lars Nylin som är chefredaktör för tidningen "Musikindustrin".

I årets Eurovision Song Contest var 10 av finalens 26 bidrag svensk-skrivna. Bland de framgångsrika låtskrivarna också internationellt, finns Thomas G:son, som skrev vinnarlåten Euphoria, tillsammans med Peter Boström, här lätt omtumlade efter segern i Baku i natt:

– Det skulle vara fruktansvärt kul om det gjorde ett avtryck i historien, säger de.

Abba var Sveriges första europeiska schlagervinnare 1974, därefter vann Herreys 1984, Carola 1991 och Charlotte Perelli, då Nilsson, 1999.

– Loreen har bra folk omkring sig. Så har det inte alltid varit. Hon är jämförbar med Lykke Li i karriär och backning. Därför tror jag på henne, säger Lars Nylin, chefredaktör på "Musikindustrin".

Tävlingen år 2013 ska hållas i antingen Malmö, Göteborg eller Stockholm. Sverige har redan tagit kontakt med Norge för att höra hur de gjorde när de arrangerade efter Rybaks vinst ett par, tre år sedan.

Kostnaderna kommer bli rimliga, enligt SVT:s vd Eva Hamilton.

– Vår programbudget är nästan tre miljarder, vi prioriterar ständigt, säger Eva Hamilton.