Nu frodas den privata handeln i Nordkorea

2:54 min

Den privata företagsverksamheten blomstrar mer än någonsin i Nordkorea. Det som var totalt förbjudet ända fram till början av 2000-talet är nu ryggraden till försörjning för många familjer i det slutna landet.

Svälten, som tog runt en miljon människors liv i mitten av 90-talet, tvingade regimen att ge upp förbudet för de små privata kioskerna och grönsaksbutikerna. I huvudstaden Pyongyang kan Ekots utsända se de små affärerna i nästan varje gatuhörn.

Om man kastar en blick ner på Changgwanggatan från hotellfönstret, ett stenkast från den stora centralstationen i Pyongyang, syns de små vita kioskerna längs trottoarerna.

På eftermiddagarna ringlar köerna långa fram till luckorna, samtidigt som propagandamusiken strömmar från de centrala högtalarna.

Vid en lucka köar nästan bara barn, som sedan går därifrån slickandes på en mjukglass. I en annan lucka kan man köpa juice, lite nudelsoppa eller den nordkoreanska varianten av hamburgare som serveras av en man i vit kockmössa.

Bredvid ligger en grönsaksaffär. Där trängs importerade apelsiner tillsammans med potatis, kål och andra rotfrukter bredvid den stora grönmålade vågen.

Till en början var det enbart tillåtet att byta varor med varandra. Men ganska snart övergick verksamheten till ett rent köp- och säljsystem. Några gånger har regimen gjort försök att stoppa handeln. Men det har inte gått.

Vid eftermiddagsruschen i grönsaksaffären vågar eller vill ingen prata med Ekots utsända om handeln.

Varorna hit köps in från bland annat bonden Choe Kil som tillsammans med sina 25 anställda på kooperativet Bongsunam odlar tomater, gurka och andra grönsaker vid den stora växthusodlingen i utkanten av huvudstaden.

– Våra odlingar går mycket bra och jag är stolt över det vi gör, säger Choe Kil.

De säljer både till grönsaksaffärerna och till restauranger i stan. Vinsten de gör går till löner och till nyinvesteringar.

I det lilla råder alltså en ren marknadsanpassad ekonomi, konstaterar Kent Härstedt som under 17 år gjort sju besök i Nordkorea och där sett hur den här typen av affärsverksamhet utvecklats allt mer.

Men så omfattande som den är i dag, det har han aldrig tidigare sett.

– Det tog sin början för ungefär 15 år sedan. Då var det förbjudet att fotografera att man hade marknad av något slag. Det var mycket hysch-hysch. I dag ser vi att man köper och säljer, att det finns kiosker, säger socialdemokraten Kent Härstedt.

– När vi varit ute och besökt jordbruk hör vi att de tar betalt och köper produkter.