Inget chefsjobb inom FN för Mona Sahlin

Mona Sahlin kommer inte att bli ny generaldirektör för den internationella arbetsorganisationen ILO. Det blev klart alldeles nyss då den andra omgången av omröstningen i Genéve avslutades. Sahlin var en av nio kandidater som drivit kampanjer för att få leda FN-organet ILO. Vem som tar över efter den avgående generaldirektören Juan Somavia blir klart senare i dag.

ILO är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. De har som uppgift att främja sysselsättning och bättre arbetsvillkor i hela världen, samt att värna om fackliga fri- och rättigheter. I januari nominerades S-ledaren Mona Sahlin till chefsposten.

Efter diverse pr-turnéer pågår nu själva valet. Sahlin hade att kämpa mot ytterligare åtta kandidater var av alla män. Och hittills, ända sedan ILO bildades 1919, har bara män varit generaldirektörer.

Det gäller att få en majoritet av de 56 röstberättigade delegaterna. Så med nio kandidater kan det bli åtta omröstningar innan en segrare slutligen står klar. För varje valomgång åker den med minst röster ut.

I första valomgången åkte Nigers kandidat Ibrahim Assane Mayaki ut, och redan efter andra valomgången tog det slut också för Sahlin.

Artikeln uppdateras.

Ekot/TT