Kofi Annan manar till fred i Damaskus

1:45 min

Syrien måste visa att man intresserad av fred. Det sa FN:s medlare Kofi Annan när han i dag anlände till Damaskus.

Annan kallade massakern på 108 människor i Houla i helgen för ett förfärande brott. Men det är tveksamt om världens fördömanden kommer att innebära en vändpunkt i dödandet i Syrien.

– Mitt budskap om fred är riktat inte bara till den syriska regeringen utan till alla som har vapen, sa Kofi Annan när han i dag anlände till Damaskus.

Det råder oklarhet kring vem som genomförde massakern i Houla, oppositionen anklagar regeringstrogen milis, de så kallade shabiha-styrkorna som utför regimens mindre rumsrena attacker. Regeringen i Damaskus lägger å sin sida skulden på terrorister.

Den syriska oppositionen vädjar återigen om omvärldens beskydd och Kofi Annans fredsplan har dödförklarats av många, sedan vapenvilan trädde i kraft har över 1 000 människor dödats i Syrien. 

Bilderna på de döda barnen i Houla har väckt en fasa som gjort att vissa kommentatorer påmint om massakern i Srebrenica 1995 - när FN observatörer stod handfallna medan bosniska muslimer slaktades.

Återigen är omvärlden paralyserad, det finns inga realistiska alternativ till Kofi Annans fredsplan, Nato kommer inte att inleda något bombkrig i Syrien för att rädda civilbefolkningen, och landet är i dag en spelplats för en cynisk maktkamp mellan Iran och Ryssland å ena sidan och de konservativa sunni-gulfstaterna tillsammans med västmakterna å den andra.

Ryssland förser regimen med vapen, gulfstaterna beväpnar rebellerna, men beskylls också för att finansiera al Qaida-allierade jihadister.

Vem som genuint månar om de syriska barnen är oklart.