Oskarshamn

Miljödomstolen går till botten med hamnsaneringen

1:27 min

I Oskarshamn i dag inledde Mark och Miljödomstolen sin prövning av hamnssaneringsprojektet, landets största miljösaneringsprojekt. Det som återstår är ett klartecken från Miljödomstolen och Naturvårdsverket, men de sistnämnda kan sätta käppar i hjulet för ombyggnaden.

Det handlar om 800 000 kubikmeter muddermassor som ska tas upp från botten utan att röra omkring så att det förvärras och gifterna istället hamnar ute i Kalmarsund.

Varit på gång länge

Projektet började diskuteras för nästan 20 år sen och beräknas kosta mellan 300 och 500 miljoner kronor. Om miljödomstolen godkänner saneringen så kan den dra igång redan nästa sommar.

Har beviljat pengar

Hittills har alla myndigheter och instanser utom Naturvårdsverket och vattenmyndigheten tillstyrkt projektet. För Naturvårdsverkets del så har de redan beviljat pengarna men de säger ändå nej till kommunens upplägg att även ta med en flytt och ombyggnad av hamnen i samma tillstånd.

– Vi börjar med att säga att vi tycker att det är jättebra att det kommer till en sanering i hamnbassängen här. Det är ett väldigt förorenat område. Men vi tycker det är väldigt viktigt att prövningen sker på ett sätt så att man kan bedöma alla miljöaffekter av det här och det finns ett så nära samarbete med hamnverksamheten här så därför tycker vi att man måste koppla ihop prövningen här med prövningen av hamnen, säger Ylva Lindén som är jurist på Naturvårdsverket.