Arenaägarna hoppfulla inför Eurovision 2013

1:55 min

Efter Loreens seger i Eurovision song contest står det klart att semifinalerna och finalen kommer arrangeras i Sverige nästa år. Datumen är spikade, men ännu är det inte klart var. Det kommer betyda mycket för Sverige, men för Sveriges Television kommer utgifterna blir större än inkomsterna tror Annie Wegelius, programdirektör på SVT.

– Jag tror att SVT kommer att finansiera delar av det här projektet. Vi kommer ha intäkter från EBU och biljettförsäljning och så vidare. Men en gissning är naturligtvis att det kommer kosta mer än vi får in, säger Wegelius.

Hur mycket pengar det egentligen handlar om är det ingen som vet ännu, men årets tävling i Azerbajan hade en budget på motsvarande 450 miljoner kronor. Kostaderna för SVT kommer att fördelas över flera år, men trots att det handlar om stora summor tror inte Annie Wegelius att planerade projekt ska ställas in.

I dag hade SVT sitt första planeringsmöte efter lördagens seger. Det är klart att finalveckan är veckan 20, men inte var själva tävlingen ska vara. Alla de tre storstadsregionerna är aktuella. Det måste tas ett beslut snart, väldigt mycket annan planering hänger på det beslutet säger Annie Wegelius.

Intresset att arrangera är stort, tillgänglighet är något som alla lyfter fram. Så här säger David Lega kristdemokratiskt kommunalråd i Göteborg

– Vi har ju en liten unik situation här, Scandinavium ligger mitt inne i stan. Så det blir ju en festival och folkfest. Hela Göteborg deltar och det ligger inte utanför på nån periferier arena. Så det tror jag är en stor styrka.

Percy Nilsson är ägare av Malmö arena.

– Ja, det är ju en modern arena och med alla de  faciliteter som finns i en modern arena. Sedan har vi närheten av citytunneln och så har vi ett torg där vi kan sända storbilds-tv.

På förhand är det många som tror att Solna, med nya nationalarenan har stor chans att få arrangera evenemanget. Pehr Granfalk är moderat och kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har den modernaste arenan och den som är mest lämpad för det här, som ligger jättebra till med kommunikationer.

Hur stor tror du chansen är att ni får det?

– Jag tror att den är väldigt stor.