LO-kongressen gick emot ledningen om a-kassan

1:44 min

LO ska verka för att a-kassan ska vara 90 procent av lönen för den som blir arbetslös. Det beslutade LO-kongressen i dag och gick där med emot styrelsen som ville att ersättningen ska vara 80-procent.

LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att vägen mot en bättre arbetslöshetsförsäkring är att höja taket så att fler får en rimlig ersättning.

– Jag tycker att det är rimligt att det långsiktiga målet när det gäller ersättningsnivå, både i sjukförsäkringen och a-kassan, ska vara att man får 90 procent av lönen. Vägen dit är naturligtvis att höja taket i a-kassan, det är utan tvekan den viktigaste inriktningen. Så även om vi naturligtvis fogar oss till kongressens beslut så är strategin att höja taket, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s kongress avslutades i dag, och nu är en helt ny LO-ledning på plats. Uppdragen är spridda på de stora LO-facken med ett tydligt uppdrag: att ena facket inför nästa avtalsrörelse. Den nya ledningen säger att de ska prioritera arbetet mot full sysselsättning och försöka vända trenden med allt färre medlemmar.

Att locka de unga blir förste vice ordförande Tobias Baudins ansvar. Andre vice ordförande Ingela Edlund tar hand om näringspolitik. Hon beklagar den icke-jämställda LO-ledningen, men menar att det finns viktigare saker att se till.

– Det är naturligtvis tråkigt att det inte är en jämn könsfördelning men jag har sagt hela tiden, och jag kan säga det igen, att det är viktigare vilket resultat vi levererar i form av jämställda avtal, löner och arbetsplatser, säger Ingela Edlund.

LO-kongressen beslutade att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna, men Karl-Petter Thorwaldsson tar varje chans han får att markera fackets oberoende.

– När det gäller full sysselsättning och att vi ska bryta ryggen av massarbetslösheten då ska vi vara en part, vi ska se till våra en och en halv miljoner medlemmar också de arbetslösa. Där ska vi vara mest radikala i hela Sverige, vi ska vara mycket mer radikala än vad Socialdemokraterna och de andra partierna är. Det kommer att bli en ganska hård fajt men jag ser fram emot den.