Egyptiska protester mot valresultatet

1:37 min

I Egypten samlades i natt flera tusen demonstranter i flera städer i protest mot att den gamla regimens premiärminister, Ahmed Shafiq, blir en av två huvudkandidater i den andra presidentvalomgången i juni.

Missnöjet efter att det i går eftermiddag stod klart att valresultat i den första presidentvalsomgången ska gälla lät inte vänta på sig och ledde i går kväll till Ahmed Shafiqs högkvarter utsattes för ett brandattentat.

Bilder från den egyptiska televisionen visar fem meter höga lågor inifrån en gränd där både anhängare och motståndare till presidentkandidaten samlats. Åtta personer ska ha gripits misstänkta för att ha anlagt branden, men det finns inga uppgifter om några skadade.

På Tahrirtorget ska bland andra Muslimska Brödraskapets presidentkandidat Muhammed Mursi ha anslutit till protesterna mot Shafiq, som av tv-kanalen al-Jazeeras utsända beskrivs som kaotiska demonstrationer.

Rapporterna talar om tusentals som gått ut på gatorna i Kairo natt för att visa sitt missnöje, men även i Suez och Port Said har det varit protester i natt. Och i Alexandria ska ett par tusen ha protesterat.

Det pyrande missnöjet startade efter att det officiella valresultatet blev klart i går. Kritiska röster menar att valet var riggat och att rösträkningen åtminstone borde göras om, vilket alltså inte kommer ske.

Den andra valomgången kommer stå mellan den gamla regimens man Ahmed Shafiq och islamisten Muhammad Mursi.

Shafiq var tidigare flygvapenchef och kortvarig premiärminister under expresidenten Hosni Mubarak men förbjöds inledningsvis att kandidera. Men i slutet av april godtog valkommissionen ett överklagande från Shafiq.

I mitten av juni andra hålls den andra valomgången där Egyptens nästa president ska väljas.