Fortsatt valturbulens att vänta i Egypten

2:18 min

Protesterna i Egypten i natt visar ett missnöje mot att Mubaraks för detta minister Ahmed Shafiq gick vidare till den andra omgången av presidentvalet. Att han ställs mot den andra ytterlighetskandidaten, Mohamed Mursi, är ett slags valprocessens ironi. Det var inte det här vi dog för på Tahirtorget säger unga demonstranter.

Bara ett par timmar efter att det officiella valresultatet presenterades stod Ahmed Shafiqs högkvarter i Dokki i brand. Inga människor har kommit till skada men tusentals demonstranter har protesterat i natt på Tahrirtorget och gatorna i Kairo och Alexandria mot vad de kallar för valfusk. Att Ahmed Shafiq gick vidare till den andra valomgången.

Den förre flygvapengeneralen Shafiq, som var Mubaraks siste premiärminister, fick 24 procent av rösterna i den första valomgången, men han är en starkt polariserande kraft. De senaste dagarna har han bland annat bekräftat att han ser Hosni Mubarak som en förebild och att han kommer att använda tuffa metoder, även möjligen avrättningar mot både kriminalitet och demonstranter.

Att det blev de två ytterlighetskandidaterna, Shafiq och Mohamed Mursi, som går vidare till en andra valomgång i Egypten, är ett slags valprocessens ironi. Den ene har stöd av 25 procent av väljarna, den andre av 24 procent och för många egypter känns det som en återgång till tiden före revolutionen.  Att tvingas välja mellan Mubarak och Det muslimska brödraskapet.

Det var inte det vi dog för på Tahrirtorget, säger unga demonstranter och bryter man ner röstsiffrorna kan man både konstatera att 57 procent av det egyptiska folket röstade på en icke-islamistisk kandidat. Och hela 65 procent röstade mot den gamla regimen. Men eftersom de liberala och revolutionära krafterna inte lyckades enas, utan rösterna splittrades, så blir det Mohamed Mursi och Ahmed Shafiq som går vidare. Turbulensen har sannolikt bara börjat.

I 15 månader har egyptier från olika grupper hela tiden sagt: ”vi har ju alltid Tahrirtorget att återvända till”, men de flesta försök att återuppväcka revolutionsgnistan har misslyckats och slutat i våld. I natt sa en revolutionär kommentator: ”jag känner återigen den stärkande doften av revolution i luften”.