14 000 evakuerade efter skalven i Italien

1:47 min

Efter morgonens jordbävning i Bolognaområdet i norra Italien är nu 16 människor rapporterade döda, och 350 är skadade. Skalvet hade magnituden 5.8 och ägde rum norr om Bologna i Emilia Romagna-regionen, samma område som drabbades av en kraftig jordbävning den 20 maj, då sju människor omkom.

Totalt uppges nu 14 000 människor ha tvingats lämna sina hem efter de båda skalven.

Flera av de historiskt och kulturellt viktiga byggnader som då skadades, rapporteras nu helt ha förstörts av tisdagens nya skalv.

Området är ett av Italiens mest industriintensiva, med stor produktion av allt i från bilar till livsmedel, och skadorna för dessa branscher beräknas till flera miljarder kronor.

Det är åtskilliga miljoner människor i det tätbefolkade norra Italien som fått känna av morgonens skalv på 5.8 och sedan mitt på dagen ytterligare ett nästan lika kraftigt skalv på 5.3. Skalven kändes ändas bort till Venedig upp i bergstrakterna mot Österrike och bortåt den franska gränsen.

Jordskalv är inte ovanliga i Italien, men det är inte vanligt med så kraftiga skalv  framför allt inte i norra Italien.

De flesta dödsfallen rapporteras från Modena inte långt från Bologna i Emilia Romagna. Flera omkom när en industribyggnad rasade. Det är samma område som drabbades värst i skalvet för en dryg vecka sedan.

Redan innan dagens skalv bodde 7 000 personer i tältläger sedan de evakuerats från sina bostäder efter förra veckans skalv. Nu rapporterar italienska medier att flera byggnader som skadades i skalvet då kollapsat totalt i dag. Enligt Reuters spreds panik bland de som fortfarande bor i tält efter den tidigare jordbävningen vid dagens skalv.

– Situationen är väldigt allvarlig, människor har fastnat under bråte, sa borgmästaren i staden San Felice sul Panaro, i den drabbade Modena-provinsen, till en lokal tv-kanal.

Tågen i området kring Bologna stoppades och många större byggnader, exempelvis skolor, evakuerades så långt söderut som i Florence.

Skalvets epicenter ligger enligt U.S. Geological Survey på ett djup av 9,6 kilometer, och mindre än 30 kilometer från staden Modena. Enligt rapporter kändes skalvet i stora delar av norra Italien.

– Det här är ett stort skalv i förhållande till huvudskalvet för en vecka sedan, och det är så stort att det faller utanför det normala vad gäller efterskalv, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Alltid Nyheter.

Hade man kunnat förutse det som hände i morse?

– Det beror på hur bra observationer man har i området. Det finns exempel från Island där man lyckats förutse efterskalv efter ett huvudskalv, men det beror på vilka instrument man har. Men det man kan säga är att det är en ovanlig skalvsekvens vi ser i norra Italien.

Området kring Medelhavet är jordbävningsdrabbat, men enligt Reynir Bödvarsson är inte byggnaderna anpassade för att stå emot skalven.

– Det är tyvärr så att byggnationen i området inte är så bra som man skulle vilja att den vore. Det är många hus som rasar vid skalv kring magnituden 6, vilket i sin tur gör att människor dör, säger han till Alltid Nyheter.

Ekot