Ryssland behövs när Annan möter al-Assad

1:29 min

FN-medlaren Kofi Annan har inlett ett möte med den syriske presidenten Bashar al-Assad i Damaskus. Kofi Annan anlände i går med budskapet att den syriska regeringen måste visa att den är intresserad av fred.

Många bedömare tvivlar på att den ohyggliga massakern i Houla i helgen kommer att leda till någon förändring, men den syriska oppositionen säger att regimen tappar stöd bland köpmännen i Damaskus. I går genomfördes för första gången en omfattande strejk i huvudstaden.

På videoklipp från Damaskus ser man igenbommade butiker, både i basarområdet och i den moderna delen av staden. De korta svepen över neddragna jalusier är filmade med mobilkamera från höften, aktivisten som lagt ut klippen är sannolikt orolig att gripas av säkerhetspolisen för att ha dokumenterat denna aktion av civil olydnad.

Vissa kommentatorer ser köpmännens protest mot massakern i Houla som en vändpunkt inne i Syrien även om de inte tror att världssamfundet kommer att ingripa mot regimen.

Nu på förmiddagen har det också bekräftats att endast 20 av de 108 människor som miste livet i massakern Houla dödades av granateld. Nära 90 människor, bland de många barn, avrättades på nära håll, enligt ögonvittnen tillhörde de skyldiga den regeringstrogna shabiha-milisen, vilket regimen i Damaskus förnekar.

Vad samtalet mellan Kofi Annan och Bashar al-Assad kan tänkas leda till beror i hög grad på vad Ryssland gjort bakom kulisserna de senaste dygnen. Det är just nu bara Ryssland som kan utöva påtryckningar på den syriska regimen.

I helgen gick det rykten om att Ryssland och USA diskuterat reträttplaner för Bashar al-Assad, för att förmå honom att lämna landet. Detta dementerades senare kraftfullt av Ryssland som emotsatte sig alla tankar på regimskifte i Damaskus. Men det hindrar inte att många hoppas på något slags ryskt agerande som kan göra att Kofi annan slipper lämna Damaskus tomhänt.