Syriska ambassadörer utvisas ur stormakter

1:23 min

Sju stora länder väljer nu att utvisa Syriens ambassadörer. Utvisningarna är ett svar på massakern i staden Houla i förra veckan, då över 100 människor dödades. Det hela uppges vara en samordnad protest mellan Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien Spanien, USA, Kanada och Australien.

Först kom beskedet att Frankrike ska utvisa Syriens ambassadör i dag eller i morgon. Även Tyskland och Storbritannien kom snart med besked om utvisning av de syriska ambassadörerna.

Enligt den brittiske utrikesministern William Hague är det en samordnad protest och Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien Spanien, USA, Kanada och Australien är med på aktionen.

– De syriska representanterna är inte välkomna i landet så länge deras ledare fortsätter sitt fruktansvärda och mordiska agerande, sa Kanadas utrikesminister.

Den franske utrikesministern Laurent Fabius kritiserar i hårda ordalag Syrien och dess president.

– Bashar al-Assad är en mördare av sitt eget folk. Han måste lämna makten, ju förr desto bättre, säger Fabius i en intervju med dagstidningen Le Monde.

Även Sverige bör kasta ut Syriens ambassadör, anser Jaber Zain, som är talesperson för Kommittén för den syriska revolutionen i Sverige.

– Det finns inte något större utrymme kvar nu när man utfört den senaste massakern. Det krävs en stark politisk markering om att man inte accepterar eller vill ha representanter för en mördarregim, säger han.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger att frågan om utvisning är enklare för de länder som redan stängt sina egna ambassader i Syrien.

– De här länderna har redan lämnat Damaskus, så de har inga konsekvenser av detta. Vi har velat vara kvar i Damaskus för vi har kontakter med oppositionen där. Ska vi utvisa får vi lämna Damaskus, säger Carl Bildt.

Bildt påpekar också att EU har kvar sin närvaro i Syrien och att det pågår samråd mellan EU-länderna om närvaron.

– Om detta är bra eller dåligt kan man diskutera, men vi vill snarare få in fler observatörer för ögonblicket, enligt min mening, säger Carl Bildt.

Nu på eftermiddagen träffas ambassadörer från alla EU:s 27 medlemsländer i Bryssel för att bland annat diskutera en möjlig samordning av EU:s förhållande till de syriska representationerna.

Ekot