Lyx i Nordkorea trots kärnvapensanktionerna

2:28 min

I Nordkoreas huvudstad Pyongyang syns nu lyxartiklar och varor som ska vara begränsade enligt sanktionslistan, något som väcker frågor hur verkningsfullt omvärldens tryck är på det slutna landet.

Sedan det blev känt att Nordkorea utvecklat kärnvapen och genomfört kärnsprängningar införde FN, EU och USA sanktioner mot landet, bland annat förbjöds export av lyxvaror till Nordkorea.

Efter ett besök i det slutna landet kan Ekots utsända konstatera att det ändå finns gott om varor som enligt sanktionerna inte borde finnas här. Men man kan också hitta det som känns mer invant med bilden av Nordkorea.

Nyhetsuppläsarens strama röst känner vi igen från tv-bilderna som kablats ut i världen i samband med Nordkoreas tester av kärnvapen. Så långt stämmer den bild vi har av det slutna landet. Men det finns också ett annat, mer modernt, Pyongyang.

Nersjunken i en biofåtölj i lyssningssalen vid Hana Music och Information Center i centrala Pyongyang bjuds det på både klassisk och västerländsk modern musik. Det känns rätt surrealistiskt att följa Celine Diones sång på den stora videoskärmen och se den stora salen med de 160 datorerna där man kan sätta sig för att lyssna på musik.

Lika overkligt blir det under besöket på Kim Il-Sung-universitetet där det finns datorer, filmkameror och annan teknisk utrustning som många universitet i världen skulle vara avundsjuka över. Vid en dator sitter Sin Ok.

– Jag studerar kinesiska, säger hon.

– Datorn är till stor hjälp för mig när jag ska översätta tecknen.

Läser man sanktionslistan över lyxvaror som inte får exporteras till Nordkorea så skulle inte dessa datorer och annan teknisk utrustning finnas där.

Det tar inte slut där. Socialdemokraten Kent Härstedt har aldrig tidigare under sina sju besök i landet sett så mycket lyxvaror som nu.

– Pyongyang sticker ut från resten av landet, men om jag bara jämför Pyongyang med Pyongyang så har jag aldrig sett det så välförsett med just sådana lyxprodukter som finns på sanktionslistan. Här finns fyllda hyllor med alkohol av importerade märken, choklad och går man in i butikerna här så finns det tv-apparater och motorcyklar och annat. Det är klart att det inte går att jämföra med västvärlden men om jag jämför med Nordkorea för sex-sju år sedan så är det väldigt påtagligt, säger Kent Härstedt.

 Mer om lyxvarorna i Nordkorea hör ni i eftermiddag i Studio Ett.