Kalmar

Full fart efter ja till sprutbyte

Sprutbytesprogrammet för narkomaner har redan startat vid länssjukhuset i Kalmar. Det drog igång med omedelbar verkan efter beslutet i Kalmar kommunfullmäktige i går och idag har det kommit många klienter till infektionsmottagningen i Kalmar.

Claes Söderström, som är smittskyddsläkare vid landstinget i Kalmar län, hoppas att spridningen av HIV i länet ska kunna stoppas:

– Vi befinner oss ju mitt i en smittspridning där vi har fått in HIV bland missbrukare.

Fyra fall var det förra veckan, är det fler nu?

– Nej, tack och lov. Men jag förmodar att vi kommer hitta fler. Vi har testat väldigt många och vi kommer testa fler så att jag tror tyvärr att vi inte har sett botten på detta.

Var förberedda på ja från kommunen

Socialstyrelsen hade berett frågan i förväg i väntan på kommunens beslut och infektionskliniken i Kalmar var förberedda. Landstinget sade ja till ett sprutbytesprogram redan för två år sedan men regelverket kräver att kommunen där det ska genomföras måste säga ja. Kalmar blir nu fjärde staden i landet som erbjuder det är till sprutnarkomaner. Malmö och Lund införde sprutbyte redan 1986 och 1987, Helsingborg för ett par år sedan.

Hur kommer det fungera, är det bara personer bosatta i Kalmar kommun som kommer kunna delta i detta?

– De som kommer till oss på infektionskliniken kommer kunna delta i sprutbytesverksamheten. Så bor du i Nybro kommun eller Torsås kommun till exempel, så kommer du kunna delta, säger Claes Söderström.

Hoppas hjälpa folk att sluta missbruka

Sprutbytesprogrammet innebär att de som kommer för att få rena sprutor också kan testas och vaccineras och målet är att de på sikt ska få hjälp att sluta med sitt missbruk.

Man får bara med sig ett begränsat antal sprutor och för att få nya måste man ha med sig de begagnade.