Rut sprider sig men än mest bland rika

3:08 min

Intresset att anlita städhjälp och köpa hushållsnära tjänster växer, och allt fler tar del av det så kallade rut-avdraget i Sverige. Fortfarande tycks det vanligast i mer välbärgade områden, men flera företagare säger att intresset sprider sig.

Till exempel börjar allt fler gamla människor och folk i hyresrätt höra av sig nu, säger Daniel Lundblad, som har fönsterputsfirma i Stockholmsområdet.

– Vi har gjort större marknadsföring nu överallt. Förut så inriktade vi oss och gjorde punktinsatser på bostadsrätter här, men det är hyresrätter också. Här till exempel i Tyresö har vi bostadsrätter här, men två kvarter längre ner så har vi hyresrätter och vi jobbar ganska kraftigt där också, säger Daniel Lundblad.

Men har ni även hängt upp reklam i låginkomstområden, så att säga?

– Ja, i år har vi gjort det och det har varit ett väldigt bra resultat, bättre än vad jag tänkt mig faktiskt, säger Lundblad.

Skatteverket betalade ut nästan 1,8 miljarder kronor för rut-tjänster förra året, där antalet köpare ökade med 27 procent jämfört med 2010. Hittills i år har det ökat med ytterligare 20 procent jämfört med motsvarande period året innan. Det säger Skatteverkets rättsliga expert, Pia Blanck Thörnroos.

– Det beror nog på att det var mycket diskussioner, politiska diskussioner om städarbetarna, när reglerna kom i mitten av 2007. Att den debatten, "pig-debatten", stannat av nu helt och att man nu i stället ser andra saker som att man kan anlita personal som jobbar vitt och få skattereduktion för det, säger Pia Blanck Thörnroos.

Visst rider han på rut-vågen, säger också Daniel Lundblad. Flera nyanställningar har det kunnat bli för fönsterputsfirman. I dag rengör han fönstren hos en äldre stamkund och enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån rörande 2010 finns den största andelen rut-användare i åldersgruppen 85 och uppåt, något som även syns på födelseåren bland hans kunder i högen med fakturor:

– Här har vi 30-talet, hyresrätt, 1921, 1932 och 1938, läser Daniel Lundblad.

Det kan ha tagit lite längre tid för de äldre kunderna att trilla in – de är inte ute på Google och söker som Daniel Lundblad säger – utan går mer på rekommendationer från bekanta.

Men samtidigt som han ser en utbredning så syns det fortfarande tydligt i statistiken över användandet på postnummernivå som Sveriges Radio granskat att de som använder rut-avdraget mest bor i mer välbärgade områden. I Jönköpings län till exempel är det i det nybyggda bostadsområdet vid Ekhagen som flest använder rut – var sjätte familj.

– Man ska hålla ihop allting med hem, familj och jobb, förskolor och allting. Och då är det ju faktiskt väldigt förmånligt att anlita någon, när det inte kostar så mycket heller, säger Mikaela Mård i Ekhagen till P4 Jönköping.

Så här svarar däremot Mirko Unic, som bor på Kungshalla i Nybro, ett område där en procent av de boende gjorde rut-avdrag 2010:

Har du gjort rut-avdrag någon gång?

– Nej.

Varför inte det?

– Jag har inga pengar att betala, så är det, säger Unic.

– Givetvis är det ju så att de som tjänar mest också kan köpa mest tjänster, det ligger i sakens natur, men man ska komma ihåg att förra året fick 1,2 miljoner svenskar skattereduktion för rut- eller rotarbeten och ungefär bara mellan 40 000-50 000 av dem hade maximal skattereduktion, säger Skatteverkets rättsliga expert, Pia Blanck Thörnroos och fortsätter:

– Det betyder att otroligt många svenskar har fått en liten skattereduktion. Och väldigt många betalar ändå skatt i de omfattningarna att man kan utnyttja sin skattereduktion när man köper mindre tjänster, det är jag helt övertygad om.