Strejken trappas upp i Norge

1:15 min

Arbetsmarknadskonflikten trappas upp i dag i Norge mellan anställda i stat och kommun och deras arbetsgivare. Det är första gången på 28 år som statligt anställda strejkar i Norge, och bland annat tas delar av polisen ut i strejk.

Och från och med nu kommer strejken att drabba stora delar av den norska befolkningen. En av de oroliga är Monica Mattson från Oslo.

– Det blir ju spännande att se vad effekten blir av det. Det är alltid en utmaning när viktiga grupper inte gör sitt jobb, säger hon.

Från och med i dag är 50 000 offentliganställda uttagna i strejk runt om i Norge, och det är innan strejken nått Oslo som är ett separat förhandlingsområde.

Och precis som Oslobon Monika Mattson säger är det en utmaning när viktiga grupper inte gör sitt jobb. Runt om i Norge innebär strejken nu stängda skolor och förskolor, indragen personal på äldreboenden och sjukhus, men också att polisen strejkar från och med i dag - och det ska märkas, också i Oslo, även om det inte får gå ut över liv och hälsa, säger facket.

Strejken inleddes förra veckan efter oenighet om ramarna för löneförhöjningarna och enligt de olika fackförbunden är man beredd att trappa upp ytterligare. Men även om effekterna nu drabbar allt fler så har de offentliganställda stort stöd från allmänheten. Monika Mattsson i Oslo har trots sin oro förståelse för de strejkande.

– Jag har förståelse för att man använder de medlen man kan, för att försöka ens arbetsvillkor, så jag har en viss förståelse för det, säger hon.