Spanska bankkrisen kan ha mer att dölja

2:14 min

Spanien är i fokus när det gäller eurokrisen. Frågan många ställer sig är om det finns mer förluster i bankerna än vad som blivit känt. Pehr Wissén, adjungerad professor vid Handelshögskolan i Stockholm, förklarar den oro som finns kring Spanien.

– Det har kommit fram stora förluster i spanska banker de senaste månaderna, förluster som inte har redovisats förr och man är orolig för om det finns mer. Har vi sett alla problemen i den spanska ekonomin eller finns det mer som kommer att krypa fram? Det gör naturligtvis investerare nervösa, säger Pehr Wissén.

Osäkerhet är det värsta finansmarknaderna vet men osäkerhet är vad som råder kring Spaniens ekonomi just nu. Om staten måste skjuta till ännu mer pengar för att rädda bankerna blir statsbudgeten sämre, och då får Spanien låna mer och det till en högre kostnad.

– I Spanien har det byggts väldigt mycket hus, flygplatser industrifastigheter och allt möjligt som har varit finansierat med lån i lokala sparbanker. I bankernas redovisningar har byggena tagits upp till rätt höga värden, men det går inte att sälja dem till de priserna längre, de verkliga värdena är mycket lägre. Om alla de husen är nedskrivna till sina riktiga marknadsvärden, vilka de nu är, det kan ingen veta säkert och det är oron som gör marknaden nervös, säger Pehr Wissén. 

Enligt investerare som chefsstrateg Christian Börjesson på Nordea kan det vara så att de spanska bankerna inte har berättat om alla förluster.

– Det här är som en bilkrock i slow motion som gradvis börjar accelerera. Jag tror att man kan misstänka att det finns större nedskrivningsbehov kvar för många spanska banker, och finns det osäkerhet så blir det riskpremier och det innebär att obligationsräntorna går upp, säger Christian Börjesson.

I går handlades tioåriga spanska statsobligationer till en ränta kring 6,5 procent, en nivå som närmar sig Grekland, Portugal och Irland när de tvingades till nödlån. Skillnaden är att Spaniens ekonomi är så mycket större och viktigare för Europa.

Lösningen för Spanien är nytt kapital till bankerna, menar Pehr Wissén på Handelshögskolan.

– Men först och främst måste det skapas ett förtroende kring siffrorna så att vi vet att så här ser det ut i det spanska banksystemet, så här stort är problemet och vi kan hantera det. Då skulle det nog kunna lugna ner sig, och där kanske vi kan vara om någon vecka men det är svårt att veta just nu, säger han.