Tre saker jag vill ha svar på mot Island

6:08 min

Näst sista träningsmatchen innan EM i kväll, mot Island på Ullevi. Här är tre viktiga svar jag vill ha av Erik Hamréns lag.

En backlinje som håller:
Island hör förstås inte till toppnationerna i Europa, det ska vi inte inbilla oss.

Men, i helgen spelade man jämnt med Frankrike och det mycket tack vare ett anfallsspel som ställde till stora problem för fransmännens backlinje.

Storstjärnor som Mexes och Evra såg ut att ta lätt på uppgiften och blev straffade med två baklängesmål som kunde ha renderat i en tung förlust.

Och med en svensk backlinje som så här inför mästerskapet är ett frågetecken med nytt mittbackspar och oerfarna ytterbackar, så ges i kväll en bra möjlighet att testa vad man går för.

Zlatan klarar även hård bevakning:
Det är sällan man ser en spelare på landslagsnivå dominera en match likt Ibrahimovic gjorde mot Kroatien i Zagreb tidigare i år.

Målskytt, framspelare och avtackad av motståndarpubliken(!) när han klev av i slutminuterna.  

Jag tar inte bort något från Zlatans insats, men flikar ändå in nyansen att Kroatien i sitt försvarsarbete gjorde ett uruselt jobb.

Kroaterna kunde aldrig bestämma sig för om det var mittfältet eller backlinjen som skulle gå upp i press, vilket gav Zlatan extra tid att måtta sina delikata passningar mot springande lagkamrater.

Till viss del handlade det nog om att Slaven Bilic gick in i träningsmatchen med inställningen att man skulle spela sitt eget spel, och inte anpassa sig efter motståndet.

Lars Lagerbäck är en förbundskapten som inte kommer att låta sitt lag bjuda på sådana möjligheter.

Zlatan kommer, likt i EM-matcherna, få tuffare bevakning i kväll.

Jag tror att han kommer att kunna vara lika dominant ändå - men det blir ett bra test på om man kan få ut lika mycket av Zlatans spel även när motståndarna anpassar sin taktik efter hans nya roll.

Inhoppare som tar för sig:
Ska man ta sig långt i mästerskap krävs att man har en trupp där spelare som är utanför startelvan kan komma in och bidra, kanske till och med göra en skillnad, när man väl får chansen att komma in.

Trots att Sverige inte hör till de stora fotbollsnationerna har vi i tidigare mästerskap, då vi också tagit oss vidare från gruppspelet, haft spelare som kommit in från bänken och stått för avgörande insatser.

Marcus Allbäck, Mattias Jonson och Andreas Jakobsson är exempel på spelare som på förhand varit reserver men kommit in och presterat på toppen av sin förmåga när man väl fått chansen.

I dagens lag finns det spelare som jag hoppas kan göra samma sak.

Emir Bajrami, Tobias Hysén och Christian Wilhelmsson är spelare som startar kvällens match på bänken, vilket man lär göra även mot Ukraina.

Men visar man framfötterna i troliga inhopp mot Island, ja då visar man att här finns en dimension som laget behöver i EM-slutspelet.

Och då har man plötsligt en nyckelroll i laget. Trots att man är reserv.

(30 maj)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se