Assange ska överlämnas till Sverige

1:21 min

Brittiska högsta domstolen har beslutat att den våldtäktsmisstänkte Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Rätten var oenig. Sverige har begärt att få Wikileaks grundare utlämnad sedan två kvinnor anmält honom för sexbrott. Ekot rapporterar direkt.

Rätten var oenig i frågan, 5-2, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Patrik Holmström som är på plats. Enligt TT gällde oenigheten termen "juridisk myndighet" - om det måste vara en domstol eller, som i detta fall, en svensk åklagare.

Ekot rapporterar att advokaten överväger att be rätten ompröva beslutet och får två veckor på sig att komma in med en ansökan.

Assange själv var inte närvarande när beslutet meddelades.

Som direkt svar på utslaget i Högsta domstolen bad Julian Assange försvarsadvokat Dinah Rose om extra betänketid för att diskutera en punkt i beslutet som försvaret hittills inte kunnat ta ställning till.

Rose ville först resonera med sin klient, men ville öppna för att de behöver tid för att diskutera att eventuellt ta ställning till detta.

Domaren gav därefter försvaret två veckor för dessa diskussioner.

Lägre domstolar har tidigare godkänt Sveriges begäran men Assange hade överklagat domen till britternas högsta rättsinstans, Supreme Court.

Julian Assange är misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Brotten ska han ha begått mot två svenska kvinnor under ett Sverigebesök sommaren 2010.

Han häktades i sin frånvaro och greps i Storbritannien i december samma år med stöd av en europeisk arresteringsorder men släpptes sedan mot borgen.

Utlämningsbeslutet har varit en långdragen juridisk process, flera av Assanges överklaganden har avslagits och frågan har stötts och blötts i engelska domstolar.

Assange har suttit i husarrest i Storbritannien i väntan på att frågan ska avgöras av landets högsta domstol.

Assange har tung status i nätaktivistkretsar. Bland en del av dessa antyds att det inte är något sammanträffande att besked kommer i London i dag och att USA:s utrikesminister Hillary Clinton kommer till Sverige på söndag.

Stödmanifestationer för Assange väntas också på flera håll i dag, bland annat i Toronto och San Francisco.

Vid Högsta domstolens byggnad intill parlamentet i Westminster hade anhängare till Julian Assange samlats tidigt på morgonen för att markera sitt stöd för Wikileaksgrundaren.

– Jag tror att USA ligger på hårt för att Assange ska överlämnas för att sedan kunna föras dit. Det värsta scenariot är att det nu kommer att hända, säger Roland Gianstefani, Wikileaksanhängare från Australien, till TT:s utsände.

Den nu 40-årige australiern Julian Assange grundade 2006 organisationen och webbplatsen Wikileaks för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten. Publikationen av mängder av hemliga USA-dokument har väckt stor ilska i Washington.

USA har hotat med att gripa Assange och ställa honom inför rätta.

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

Hösten 2010 offentliggjordes tiotusentals hemliga diplomatrapporter. Publiceringen kallades Cablegate, med syftning på Watergateskandalen.

Men Wikileaks har även kritiserats av människorättsorganisationer som Amnesty och flera stora dagstidningar för att inte skydda sina källor.

Svensk polis är i särskild beredskap inför beslutet i brittiska högsta domstolen i dag om huruvida den våldtäktsmisstänkte Julian Assange ska överlämnas till Sverige.

– Vi har särskild uppmärksamhet på samhällskritiska system i dag, säger Anders Ahlqvist, chef för IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Händelser som retar upp nätaktivister och hackare har tidigare haft en tendens att utlösa cyberattacker mot regeringar och myndigheter i flera länder.

Ahlqvist säger att polisen "följer underrättelseflödet", både i form av egen inhämtning och genom internationellt samarbete.

– Den här brottsligheten är internationell till sin karaktär och därmed är det intressant att följa vad som händer i andra länder, säger han.

TT/Ekot