Genève

Samerådet: Finland ratificerar ILO 169

2:38 min

Finland ansluter sig till ILO 169 under 2015. Det skriver Samerådet i ett pressmeddelande och enligt Samerådet så meddelande de finska representanterna det under ett förhör inför FN:s människorättsråd i Genève nyligen.
"Det här är glädjande nyheter", säger Niko Valkeapää som är vice preident i Samerådet och ordförande i Samerådets finska sektion.

I ett pressmeddelande skriver Samerådet att Finland nu kommer att ratificera ILO 169, som är en FN-konvention för urfolksrättigheter.

"Det är nu klart att Finland kommer att ratificera konventionen. Samerådet lovordar Finland för att de tagit detta extremt viktiga steg för att erkänna samernas mänskliga rättigheter i Finland", säger Niko Valkeapää i pressmeddelandet.

Finska regeringen har i sitt regeringsprogram för 2011-2015 uttalat att målsättningen är att ratificera ILO169. Det finns dock inget beslut från regeringen om att det ska ske.

Samerådet poängterar också att finska regeringen tidigare offentliggjort sin målsättning. Men Samerådet lägger till att det nu är första gången som man från finsk sida så tydligt preciserar tidpunkten för en ratificering och att det ska ske.

Oddasat.se har sökt företrädare för finska regeringen för att få bekräftat att de inför FN:s människorättsråd uttalat tidpunkten för en anslutning till ILO169. Vi har dock i skrivande stund inte lyckats nå företrädare för finska regeringen.

Men enligt Samerådets Mattias Åhrén råder det inga tvivel om att den finska delegationen inför FN:s människorättskommitté har lovat att ansluta sig till ILO169 under 2015.

 – Det är klart att tills dess att bläcket är på papperet så kan allting ske, men nu har man så uttryckligen sagt det här inför FN så det går inte politiskt sett att backa från det, det skulle ju inte tas med lätthet från FNs sida om man gjorde det, säger Åhrén till Oddasat.se  

Åhrén menar också att en ratificering av ILO169 från Finlands sida skulle sätta ytterligare press på Sverige att ansluta sig till urfolkskonventionen.

 – Då blir ju Sverige det enda nordiska land med urfolk som inte ratificerat ILO 169 och internationellt så kommer övriga länder att ställa sig frågan varför inte Sverige, när andra nordiska länder klarar av det, kan skriva på ett instrument som begär respekt för samernas rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio