Söderköping

Ljud ger en bättre bild av medeltiden

1:36 min

I Söderköping satsar man på att med hjälp av ljud ge ytterligare en bild av hur det kan ha varit på medeltiden. Under året kommer ljudinstallationer att placeras ut, i anslutning till utomhusutställningar i staden.

– Jag känner inte till någon som har det här historiska temat och att man gör det på många olika ställen. Det är nog ganska ovanligt i hela Sverige, säger Lars Jonsson från Linköpings universitet som står bakom arbetet med ljudbilderna.

Först ut är ljudinstallationen vid utställningspaviljongen vid Vintervadsgatan där ljudet samspelar med dom bilder och texter som berättar om hur Söderköping såg ut under medeltiden, hur folk har levt och vilka fynd arkeologerna gjort. 

Tanken är att ljuden ska förstärka upplevelsen vid de historiska platserna. Under året kommer det att dyka upp fler installationer berättar Lars Jonsson.

– Det blir tre  installationer som ska vara klara till hösten i samband med Söderköpinmgs gästabud. Sedan är förhoppningen att projektet ska gå vidare under 2013, och att det ska bli ytterligare några fasta installationer runt staden.