Skyddsjakt

Rekordmånga björnar skjutna i länet

3:55 min

Rekordmånga björnar har avlivats med skyddsjakt i renskötselområden i Jämtland under våren. Förklaringen till den omfattande skyddsjakten är den stora snömängden.

I Jämtlands län har 22 björnar skjutits på bara en månad efter beslut om skyddsjakt. Det är mer än dubbelt så många björnar jämfört med tidigare år, och det kan bli några fler eftersom det fortfarande finns rätt gott om snö i fjällen.

– Vi har otroligt mycket snö kvar i fjällen. Just nu kalvar vajorna och då försöker de hitta små fläckar som det inte är snö på, och utöver det så är det djup snö, så kalvarna kan inte komma undan björnarna när de kommer upp på fjället, berättar Helena Eriksson, enhetschef på Naturvårdsenheten.

Ingen annan lösning
Innan en länsstyrelse beslutar om skyddsjakt så är det första alternativet att försöka skrämma bort björnen, men när man inte lyckas så kan renskötaren ansöka om skyddsjakt. Då åker naturbevakare ut och besiktar skadorna och gör en bedömning om det går att skrämma bort björnen eller om den måste skjutas. I de här fallen har man inte lyckats skrämma bort björnarna.

I Jämtland brukar i snitt mellan 5 och 10 björnar skjutas i skyddsjakt per år. Om det här innebär att fler björnar kommer att tillåtas skjutas under licensjakten är oklart. Jämtlands förvaltningsmål är 650 björnar och i länet räknar man med att det finns 850-900 björnar.