Lasso

Kritiken har tystnat mot rut-avdraget

5:00 min

- Jag hjälper till med familjernas livspussel, säger Mikaela Issal, som har en firma för hemstädning med fem anställda - startad efter att rut-avdraget infördes.

Kommer du ihåg "Pigdebatten" som startade redan på 90-talet när det här med skatteavdrag för hushållsnära tjänster började diskuteras?
Tongången mellan politikerna som var för eller emot var hög och hård i många år.

Kritiken har tystnat
Men den 1 juli 2007 så infördes rut-avdraget av den borgerliga regeringen, och sen dess har kritiken tystnat. 
Trots att det faktiskt blev som kritikerna förutspådde. Det är de mest välbärgade områdena som utnyttjar rut-avdraget mest. Det visar siffror som SCB tagit fram åt Sveriges Radio.

Firma för välstädat hemma
Mikaela Issal startade sin egen städfirma Välstädat i Värnamo för drygt fyra år sen. Hon var ensam till en början, men har idag fem anställda. Hon kan jämföra då och nu och hon anser att rut-avdraget betytt mycket för hennes städfirma.

- Jag skulle inte ha lika många anställda och lika mycket att göra utan rut-avdraget.


Hon håller itne med om att det bara är de som har pengar som beställer hemstädning med rut-avdraget. Hon har kunder med normala löner som väljer att beställa städning för att använda sin lediga tid att umgås med barnen.

All kritk har inte tystnat
Det finns fortfarande kritiker mot rut-avdraget. En av dem är den ledande socialdemokratiska politikern Britt-Marie Sellén Nilsson i Värnamo.

- Ett bidrag för dem som har råd att köpa tjänsten utan att få avdrag.

- Statistiken visar att det blev precis som vi trodde. Att det är de välbärgade som använder rut-avdraget.