Tre kvinnliga tonsättare: Katarina Leyman, Andrea Tarrodi och Karin Rehnqvist!

19:30: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester Solist: Emmanuel Laville, oboe. Dirigent: Michael Bartosch.1. Katarina Leyman: Solar flares.2. Andrea Tarrodi: a) Lucioles.b) Flyttfåglar, för oboe och stråkar.3. Karin Rehnqvist: Att bryta isen ur Arktis, Arktis.Från gårdagens konsert i Berwaldhallen.20:55: Ludwig van Beethoven Pianotrio nr 4 B-dur. Benjamin Schmid, violin, Sol Gabetta, cello och Dejan Lazic, piano. Från österrikiska radion. 21:15-22:00: Sergej Rachmaninov Symfoni nr 1 d-moll. BBC:s skotska orkester, Glasgow. Dirigent: Jerzy Maksymiuk. Från BBC Radio International.Läs mer om Katarina Leyman, Andrea Tarrodi, Karin Rehnqvist, Emmanuel Laville och Michael Bartosch:

Katarina Leyman har studerat komposition vid Kungl Musikhögskolan och vid Berklee College of Music och New England Conservatory of Music i Boston. Hennes pappa är skulptör och både mamma och pappa spelar och sjunger i kör, så konstnärliga uttryck har alltid varit en del av Leymans liv. Solar Flares är ett beställningsverk för Östersjöfestivalen 2010. Solen, ursprunget till allt liv, gestaltas här ur sin fysiska aspekt med solfläckar och solvinden som sträcker sig långt ut i universum.

Andrea Tarrodi kommer från en musikerfamilj och har studerat på Kungl Musikhögskolan, där hon tog diplomexamen 2009, och har även studerat i Piteå och Perugia, Italien. Under 2011-12 är Tarrodi Sveriges Radio P2:s kompositör, och även vårens tonsättare i Berwaldhallen. Flyttfåglar skrev hon för sin morbror oboisten Béla Tarrodi, och tillägnade stycket till honom och sina morföräldrar som kom till Sverige i samband med Ungernkrisen 1956. Flyttfåglar är en slags minnesteckning över deras liv; hemlandet, resan och ankomsten till det nya landet och livet där. Lucioles är det franska ordet för eldflugor. Stycket inspirerades av en haikudikt som målar upp en bild av en sjö där eldflugor "lägger till" vid näckrosbladen.

Karin Rehnqvist började studera på Kungliga Musikhögskolan 1980 och är sedan 2009 själv professor där i komposition. Rehnqvist har fått många priser och utmärkelser som Christ Johnson-priset 1997 och Litteris et Artibus 2003. Hon är även medlem i Musikaliska Akademien. Arktis, Arktis! har sitt ursprung i en polarexpedition som Karin Rehnqvist fick vara med om sommaren 1999. "Under en månad bodde jag på en isbrytare och flögs ibland iland med helikopter, för att följa forskarnas arbete med att studera tundran. Naturen, det stora vilda, ljuset, det ofta snabbt skiftande vädret, allt var överväldigande upplevelser, som sedan jag kom hem krävde att få ta musikalisk form".

Emmanuel Laville är sedan nyligen anställd som alternerande solo-oboist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Han började spela oboe när han var tolv år och examinerades 2006 i Paris. Året därpå började han spela i akademien vid Münchenradions orkester. Laville har fått fina placeringar i tävlingar och deltagit i ungdomsorkestrar som UBS Verbier festivalorkester och Gustav Mahlers ungdomsorkester med dirigenter som Gergiev, Eschenbach, Mehta, Salonen och Paavo Järvi. Laville har spelat Mozarts Oboekonsert i Prag 2008 och Martinus Oboekonsert i Paris två år tidigare. 2008-2001 var han förste oboist i Skotska Nationalorkestern.

Michael Bartosch vann andra pris vid Kungliga Operans dirigenttävling 1996, och har där dirigerat ett flertal produktioner som Mozarts La finta giardiniera och Alban Bergs Wozzeck. Bartosch har även dirigerat på Vadstena-Akademin, Malmö Musikteater, GöteborgsOperan, Folkoperan, Confidencen och Norrlandsoperan. Han har vidare gästdirigerat de flesta av Sveriges professionella orkestrar och även Sønderjyllands Symfoniorkester, Ensemble Modern i Frankfurt och Komische Oper Berlin.

Presentatör: Boel Adler

Texten publicerades ursprungligen på Berwaldhallens hemsida.