Filantropi en växande global trend

1:56 min

Filantropi har blivit en global rörelse med Bill Gates och U2-sångaren Bono som ledstjärnor. I dag diskuterades fenomenet då entreprenörer skänker förmögenheter till välgörenhet, på en internationell konferens i Stockholm.

Det är en global revolution på gång, menar Matthew Bishop, amerikansk reporter på The Economist, som skrivit flera böcker om filantropi.

Enbart Bill Gates har fått med sig tiotals miljardärer på sin mission. Mängder med kapital används till allt från att förbättra skolsystemet i USA till att bota sjukdomar i fattiga afrikanska länder. Potentialen är enorm om fler följer efter, menar Bishop.

Men det finns också kritik mot de förmögna donatorerna som ibland anses stilla sina dåliga samveten genom att ge bort pengar.

I Sverige är det framför allt företagsledare som Ingvar Kamprad och Wallenbergfamiljen som utmärkt sig som stora givare.

Kamprad skänker pengar till miljöförbättrande åtgärder via sin stiftelse samtidigt som Ikea beskylls för att förstöra miljön i exempelvis Ryssland.

I övrigt har Sverige få stora filantroper. En orsak är skattesystemet, menar Pontus Braunerhjelm, professor på KTH och VD för Entreprenörskapsforum som arrangerade dagens konferens i Stockholm.

--Jag tror att ett skatteincitament är viktigt för att man ska förstå att det här är något som uppmuntras och som man ser positivt från politikerna sida.

En svensk filantrop är i alla fall Per Josefsson, delägare i fondbolaget Brummer & Partners. Han skänker pengar till svenskt kulturliv. Josefsson tror att många förmögna svenskar kommer att haka på den internationella trenden framöver.

– Jag tror att det kommer att ske, att det kommer att bli mycket, mycket mer av filantropi och donationer i Sverige. Det är en politisk rörelse kan man säga. Det är också lite en jakt i världen på människor som tjänat mycket pengar och har mycket pengar, och det är väl ett sätt att möta det, att ge bort en del.