Fortsatt kritiskt för Spaniens ekonomi

1:22 min

Läget för Spanien fortsätter att vara mycket kritiskt. I dag steg räntorna på dom spanska statsobligationerna kraftigt och det är nu mycket dyrt för Spanien att låna pengar.

Räntan på de 10-åriga obligationerna var som högst uppe på 6,67 % idag, men lugnade sig något under eftermiddagen. Den spanske premiärministern Mariano Rajoy har sagt att lånekostnaderna blir för höga och situationen ohållbar, om räntan ligger mer än 5 %-enheter över den tyska räntan. Det gjorde den i dag, 5,36 % över som värst.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sa på en presskonferens att euroländernas räddningsfonder står redo för att ge lån till det spanska banksystemet, som behöver mer kapital för att bli stabilt. Det gäller att undvika att spararna blir nervösa och rusar till bankerna och tar ut sina pengar.

Ännu är det oklart hur den stora refinansieringen av den nationaliserade banken Bankia ska gå till. Premiärminister Rajoy insisterar på att landet klarar sig på egen hand, men många varningslampor blinkar. Den spanska ekonomin är i recession, arbetslösheten är 25 %, skatteunderlaget krymper och regionerna tycks inte klara att spara i den takt som önskas.

Bryssel överväger nu att ge Spanien mer tid för att nå sina mål vad gäller statsfinanserna och talar om två år som planeringshorisont. Men Spanien är i ett mycket akut läge. Det gäller att lugna investerare och långivare, men en stigande ränta är ett svaghetstecken.