Hårt ansatta irländare går till valurnorna

2:20 min

I dag folkomröstar Irland om landet ska ansluta sig till EU:s finanspakt. Irland som tvingades lösa ut flera av sina banker efter krisen har fått mycket beröm av Bryssel och ekonomiska bedömare för hur de hanterat sin ekonomi sedan dess.

Budgetunderskottet har krympt och EU:s mål som var en del av räddningspaketet har mötts med bravur. Men det har skett till ett högt pris. Emma Leans från Dublin förlorade jobbet som butiksbiträde för två år sedan

– Pengarna minskar men kostnaderna är desamma. Ibland måste jag välja mellan att värma lägenheten eller om vi ska äta, berättar Emma Leans.

Hon själv tänker rösta nej i folkomröstning. Mest för att hon faktiskt inte förstår vad det handlar om så varför ska jag då rösta för det, säger hon.

Folkomröstningen handlar alltså om huruvida Irland ska gå med i EU:s nya finanspakt – en pakt som innebär att medlemsländerna förbinder sig till striktare budgetregler och därmed också får tillgång till EU:s permanenta räddningsfond.

Tanken är att en ny finanskris därmed ska kunna undvikas. Enligt opinionsundersökningarna talar allt för att ja-sidan ska vinna. 60 procent av de som bestämt sig tänker rösta ja.

Men irländarna har trotsat opinionsinstituten förr. 2008 röstade irländarna nej till EU:s Lissabonfördrag och det är fortfarande en stor andel som ännu inte bestämt sig.

Paschal Donohoe, parlamentsledamot för premiärminister Enda Kennys parti Fine Gael, tänker inte ta ut någon seger i förskott. Han tror på ett jämnt val.

– Av vad jag kan döma, efter politiskt kampanjarbete och att ha träffat folk därhemma, så är en eventuell ledning rätt liten i nuläget, säger Donohoe.

Sinn Fein är det enda av de stora partierna som engagerat sig i nej-kampanjen och partiledaren Gerry Adams säger att inget är avgjort på förhand. Han har känt medvind nu under de sista dagarna och tycker att finanspakten är ett dåligt avtal för Irland.

– De skriver bort makt från parlamenetet här till icke valda byråkrater i Bryssel, samtidigt som det helt saknas insatser för att främja tillväxten. Det är tillväxt vi behöver inte fler besparingar, säger Gerry Adams.