Skelett av samisk kvinna visar vad människor åt för 500 år sedan

8:30 min

En samisk kvinna som levde i Jämtland för runt 500 år har hjälpt dagens forskare att få veta vad människor åt på den tiden.

I början av 1980-talet hittade fjällvandrare ett skelett i norra Jämtland när dom skulle hämta vatten i en bäck. Det visade sig att det var en 500 år gammal grav som hade rasat samman. Därför togs skelettet till Jamtli, länsmuseet i Jämtland.

De undersökningar som gjordes visade att det var en samisk kvinnas skelett och det visade sig att hon levde i området där hennes skelett hittades för 500 år sedan. Tack vare den här samiska kvinnan vet vi nu mer om vad människor åt för 500 år sedan. Skelettet är ett av de mest undersökta, eftersom det nu har återbegravts, säger arkeologen Anders Hansson vid Jamtli.

– Hon åt väldigt bra, måste man säga. Det var inte så mycket renkött, utan mer mjölkprodukter, bär och fisk. Hon åt ganska lite kolhydrater. Det ser vi för att hon hade så pass bra tänder. Hon hade heller aldrig haft problem med järnbrist och det är väldigt ovanligt för kvinnor som levde på medeltiden, säger Anders Hansson.

Annelie Lanner
annelie.lanner@sverigesradio.se