Israel överlämnar döda palestinska kroppar

1:41 min

I Mellanöstern pågår i dag en överlämning av döda kroppar. Det är Israel som lämnar över kvarlevorna efter 91 palestinier som dödats i attacker mot Israel, bland dem flera självmordsbombare.

De har legat i anonyma, siffermärkta gravar på en israelisk militär gravplats på den ockuperade Västbanken. Några av dem i närmare 40 år. Nu har de grävts upp och före gryningen i morse lämnades 80 av dem över till den palestinska myndigheten på Västbanken. Ytterligare 11 fördes till Gaza.

Det handlar om palestinier som dödats i attacker i och mot Israel. Bland dem finns självmordsbombare, men också kvarlevorna efter 8 män som dödades 1975 efter att de barrikaderat sig med gisslan på ett hotell i Tel Aviv.

Att Israel lämnar ifrån sig dessa kvarlevor nu är ett resultat av en uppgörelse frammedlad av Egypten för några veckor sedan. Palestinska fångar i israeliska fängelser hade då masshungerstrejkat sedan i april. 1600 av de totalt 4600 fångarna deltog i strejken och i elfte timmen när risken var mycket stor att några av dem skulle dö kom en uppgörelse. I annat fall hade Västbanken exploderat i protester den palestinska ledningen inte skulle kunnat kontrollera.

Israel gjorde en del eftergifter vad gäller fängelseförhållandena, och med i dealen fanns dessutom de 91 palestiniernas kvarlevor.

På det palestinska presidenthögkvarteret i Ramallah ligger nu de 80 som fördes dit i träkistor insvepta i palestinska flaggor, och både där och i Gaza kommer det att hållas ceremonier för dem i eftermiddag.

De palestinska anhöriga får begrava sina döda nu, åratal efter deras död. Israeliska anhöriga till dem som dog i attackerna palestinierna utförde har protesterat och försökt stoppa överlämningen, men misslyckades.