Stadion fyller 100 år

20 min

Världens äldsta aktiva idrottsarena, Stockholms stadion  har blivit ett minnesmärke över svensk idrottshistoria.  Erik Bergvall som var stadionchef i 29 år  blev närmast lyrisk när han beskrev sitt älskade stadion.


När det blev klart att Stockholm skulle få vara värd för Sommar-OS 1912 blev det nödvändigt att bygga en ny arena. Det självklara valet föll på den gamla idrottsparken. Helt okontroversiellt var inte valet av arkitekt Torben Grut som inspirerats av ringmuren i Visby. En av initiativtagarna till bygget av Stockholms stadion var ryttargreven Clarence von Rosen som också satt i styrelsen för Internationella Olympiska Kommittén.


Stadions historia är intimt förknippad med Solskensolympiaden i Stockholm 1912. Stockholmarna konkurrerade om biljetterna till publikläktarna. För den lille pojken och blivande sportjournalisten Bengt Ahlbom var lyckan fullständig när han en dag fick en biljett.

En av de svenska idrottsmän som var med på Stockholms stadion vid Olympiaden 1912 var den då 22-årige medeldistanslöparen John Zander. För honom var det en glädje att få byta ut idrottsparkens cementbanor mot Stadions kolstybbsbanor.


De som var med under OS i Stockholm 1912 glömde det aldrig och 1937 firades minnet av de olympiska spelen med stora festligheter på Stockholms stadion. Kronprins Gustav Adolf invigningstalade.Den första oktober 1945 lämnade Erik Bergvall jobbet chef för Stockholms stadion. Mycket hade han att berätta, inte bara om idrottsprestationer utan också om publiken, hejaramsorna, och de artister om uppträdde på stadion.